Elon Mask nudi da kupi Tviter za 41 milijardu dolara u kešu

Kompanija Tviter je u svom redovnom izvještaju 14. aprila saopštila da je Musk, koji trenutno posjeduje nešto više od devet procjenata dionica kompanije i najveći je njen dioničar, poslao pismo kompaniji 13. aprila sa ponudom da kupi sve postojeće dionice za 54,20 dolara po vrijednosnom papiru

6132 pregleda 6 komentar(a)
Elon Mask, Foto: REUTERS
Elon Mask, Foto: REUTERS

Milijarder i preduzetnik Elon Mask je ponudio da kupi 91 procent Tvitera koji još ne posjeduje preko gotovinskog ugovora koji bi imao vrijednost od 41 milijarde američkih dolara.

Kompanija Tviter je u svom redovnom izvještaju 14. aprila saopštila da je Mask, koji trenutno posjeduje nešto više od devet procjenata dionica kompanije i najveći je njen dioničar, poslao pismo kompaniji 13. aprila sa ponudom da kupi sve postojeće dionice za 54,20 dolara po vrijednosnom papiru.

Ranije ove sedmice, neposredno prije nego što je trebalo da se desi imenovanje, Mask je rekao da je odbacio plan da uđe u glavni odbor Tvitera. Smatra da bi ga mjesto u odmoru spriječilo u mogućnosti da preuzme kompaniju, saopšteno je iz Radio Slobodna Evropa.

'Mask se neće pridružiti upravi Tvitera', kaže izvršni direktor

Elon Mask preuzeo devet posto udjela u Tviteru i postao glavni dioničar

"Investirao sam u Tviter jer vjerujem da ima potencijal da bude platforma koja podržava slobodu govora širom planete i vjerujem da je sloboda govora društveni imperativ za funkcionisanje demokratije", rekao je Musk.

"Dao sam ponudu", napisao je Mask na svom Tviter nalogu 14. aprila.

Ponuda koju je dao kompaniji ima za 38 posto veću vrijednost od vrijednosti dionica na dan 1. aprila, što je bio posljednji dan trgovanja prije nego što je javno objavljeno da je Musk preuzeo svoj udio u Tviteru.

Nedjeljama se govorilo da Elon Mask razmišlja o pokretanju vlastite društvene mreže, ali s vijestima da je podigao svoj udio u Tviteru na 9,2 posto, čini se da je podegnuo za ulaganjem u postojeću, umjesto da gradi svoju platformu. Borba platforme Truth Social Donalda Trumpa za relevantnost i tehnički problemi dokazali su da izgradnja društvene mreže možda nije tako jednostavna.

Bonus video: