Startup Uhura Solutions će dio investicije od 1.8 miliona dolara iskoristiti za razvoj centra za vještačku inteligenciju

Finansiranje je predvodio fond SuperSeed Ventures uz učešće Newable Ventures i dosadašnjeg investitora South Central Venture, saopšteno iz PR Centra

4397 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: PR Centar
Sa sastanka, Foto: PR Centar

Startup kompanija Uhura Solutions, koja je razvila platformu za analizu ugovora baziranu na vještačkoj inteligenciji, obezbijedila je investiciju od 1.8 miliona dolara.

Kompanija, sa sjedištem u Londonu i R&D centrom u Crnoj Gori, koju su osnovali i vode crnogorski inovatori, investiciju će iskoristiti za širenje tima sa posebnim akcentom na zapošljavanje programera u razvojnom centru u Podgorici i za skaliranje operacija.

Finansiranje je predvodio fond SuperSeed Ventures uz učešće Newable Ventures i dosadašnjeg investitora South Central Venture, saopšteno iz PR Centra.

Uhura Solutions je, kako su pojasnili iz kompanije, razvila “low-code“ platformu za inteligentnu analizu ugovora koja čini vještačku inteligenciju lako dostupnom poslovnim korisnicima.

uhura solution
foto: PR Centar

„Platforma pokušava da riješi probleme sve većeg jaza koji se javlja između potrebe za vještačkom inteligencijom i potrebnog tehnološkog znanja da se ova rješenja primijene. Budući da vještačka inteligencija zahtijeva napredne kompetencije, kompanijama često nedostaje neophodno znanje da pokrenu automatizacije procesa zasnovane na vještačkoj inteligenciji“, pojasnili su iz Uhura Solutions.

Izvršni direktor i suosnivač Uhura Solutions, Đuro Stojanović, ukazao je da mnoge kompanije, uključujući i one najveće, i dalje imaju značajne probleme sa kompleksnošću poslovnih procesa.

„Želimo da oslobodimo ljudsku kreativnost automatizacijom složenih poslovnih procesa. Time što dajemo mogućnost lakšeg i bržeg razvoja rješenja za inteligentnu analizu ugovora, omogućavamo efikasnije korištenje resursa i vremena. Platformu vidimo kao kapiju ka vještačkoj inteligenciji, koja omogućava onima koji nemaju znanje programiranja da lakše pristupe prednostima vještačke inteligencije“, pojasnio je Stojanović.

Prema njegovim riječima razvoj vještačke inteligencije do sada je bio povezan sa naprednim poznavanjem programiranja i tehnologije, a kompanija želi da razbije tu barijeru i omogući klijentima sa ekspertizom u poslovnom domenu da kreiraju rješenja bazirana na vještačkoj inteligenciji i bez naprednog znanja programiranja.

„Koristimo najnovije algoritme vještačke inteligencije, koji uključuju obradu slike i prirodnog jezika, kako bismo postigli izuzetnu preciznost i skratili vrijeme obrade dokumenata sa nekoliko sati na nekoliko sekundi. U kombinaciji sa „low-code“ pristupom razvoju, ovo pruža višestruke prednosti za kompanije - od veće produktivnosti i efikasnosti radnih procesa do uštede vremena“, istakao je Stojanović.,

uhura solution
foto: PR Centar

Mads Jensen, izvršni partner SuperSeed Venturesa, fonda koji je predvodio finansiranje, kazao je da sa Uhura platformom kompanije čine veliki iskorak u pogledu toga koliko je lako primijeniti vještačku inteligenciju za automatizaciju složenih poslovnih procesa.

„Uzbuđeni smo zbog tehnologije koja puno obećava i našeg novog partnerstva sa grupom izvanrednih osnivača”, rekao je Jensen.

“Low-code“ pristup omogućava značajnu konkurentsku prednost, čineći platformu potpuno prilagodljivom za individualne klijente, nudeći fleksibilnost koju mnoge kompanije traže. Pristup sofisticiranoj veštačkoj inteligenciji preko “low-code“ platforme čini lako dostupnim automatizaciju složenih procesa koji uključuju klasifikaciju podataka, ekstrakciju, pregled dokumenata i inteligentnu analizu. Platforma omogućava kompanijama da usmjere manje resursa na pregled i obradu dokumenata, a više resursa ka rješavanju ili poboljšanju specifičnih problema koji zahtijevaju 'ljudski' dodir.

Osnivači Uhura Solutions su Đuro Stojanović, Bojan Tešić, Blažo Crvenica i Mladen Marković. Ovaj tim iza sebe ima preko dvadeset godina iskustva rada u velikim internacionalnim kompanijama, međunarodnim i organizacijama civilnog društva kao i akademskoj zajednici. Predstavljaju i prvi tim iz Crne Gore koji je primljen u Techstars program, jedan od najpoznatijih svjetskih akceleratora za startup realizovan u saradnji sa britanskom bankom Barclays.