Crnogorski Telekom prvi u Crnoj Gori postigao gigabitne brzine u 5G mreži

Svi zainteresovani građani mogu u narednom periodu na štandu Telekoma u TC Delta City testirati moć 5G mreže, informisati se o dostupnim uređajima i popustu do 100 eura na 5G telefone u bilo kojem T-Centru u zemlji

2673 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Crnogorski Telekom
Foto: Crnogorski Telekom

Crnogorski Telekom je još jednom oborio rekord i prvi u Crnoj Gori izmjerio gigabitne brzine u svojoj 5G mreži. Telekom je danas u podgoričkom tržnom centru Delta City pustio u testni rad 5G mrežu na visokim frekvencijama, kako bi korisnicima demonstrirao puni kapacitet 5G mreže.

Svi zainteresovani građani mogu u narednom periodu na štandu Telekoma u TC Delta City testirati moć 5G mreže, informisati se o dostupnim uređajima i popustu do 100 eura na 5G telefone u bilo kojem T-Centru u zemlji.

Podsjetimo, korisnicima Crnogorskog Telekoma je od početka marta ove godine na više lokacija u Podgorici (Blok 5, Tološi, Dalmatinska i Elastik) dostupna 5G mreža, čime je Telekom postao prvi operator u Crnoj Gori koji je 5G mrežu pustio u komercijalni rad.

Iz Telekoma ističu da je 5G dostupan svim korisnicima, bez obzira na paket koji koriste, ukoliko imaju odgovarajući uređaj i nalaze se u području pokrivenim signalom, te da slijedi postepeno pokrivanje Podgorice, a zatim i Crne Gore, 5G signalom.

"Svega nekoliko sedmica nakon što smo u Podgorici korisnicima omogućili pristup 5G mreži i započeli prvu fazu pokrivanja Crne Gore mrežom posljednje generacije, odlučili smo da svim građanima Crne Gore demonstriramo moć i brzine 5G mreže, i da im ponudimo popust na 5G uređaje kako bi uhvatili korak sa tehnološkim razvojem koji predvodimo u zemlji", kaže se u saopštenju.

Testiranje 5G mreže, koje na našem štandu u narednom periodu mogu obaviti svi posjetioci TC Delta City, pokazuje gigabitne brzine, i oslikava naš konačni cilj – mrežu veliku za sve, sa najvećim brzinama i najvećim kapacitetom.

Takođe, želim da zahvalim Agenciji za elektronske komunikacije (EKIP) na podršci u cijelom ovom procesu, i na tome što su nam omogućili testiranje 5G mreže na visokim frekvencijama. Nakon aukcije odgovarajućeg spektra, koju EKIP planira za kraj godine, moć 5G mreže će osjetiti još veći broj naših korisnika širom Crne Gore“, kazao je Stjepan Udovičić, izvršni direktor Telekoma.

U prvoj fazi uvođenja 5G tehnologije, Crnogorski Telekom se fokusirao na modernizaciju svoje mobilne mreze kako bi imali opremu koja je spremna za implementaciju 5G rješenja.

"Da bismo omogućili da korisnici što ranije dobiju ovaj servis, koristimo postojeće frekvencije koje su nam ranije bile na raspolaganju za 3G mrežu, i dinamički ih dodjeljujemo 5G i 4G mrežama. Na ovaj način postižemo brzine od nekoliko stotina Mbps, a isti pristup uvođenju 5G tehnologije je primijenjen i u većini zemalja EU, sa ciljem da ova tehnologija od koje se sa pravom očekuje mnogo u procesima digitalizacije društva, što prije dobije svoju primjenu".

Danas u Delti pokazujemo dodatne mogućnosti koje 5G mreža donosi na frekvencijama koje će u budućnosti biti ekskluzivno namijenjene za 5G mreže, a koje smo u saradnji sa EKIP-om dobili na probno korišćenje kako bi u nekomercijalnom okruženju našim korisnicima pokazali pravu snagu 5G mreže – gigabitne brzine. Mi svakako nastavljamo sa modernizacijom mreže i širenjem 5G tehnologije na ostale zone u glavnom gradu, a paralelno sa tim vrlo skoro i u ostatku Crne Gore“, kazao je Jovan Ćetković, direktor Sektora tehnike u Telekomu.

Korisnici Telekoma u područjima pokrivenim 5G signalom mogu korisiti ovu tehnologiju na isti način kao i 4G – potrebno je da imaju odgovarajući 5G telefon. Xiaomi i Motorola uređaji se već mogu koristiti u Telekom mreži, dok je proces sertifikacije Samsung uređaja završen i u Telekomu očekuju da novi softver uskoro bude dostupan na svim Samsung uređajima. Proces sertifikacije Apple uređaja je u toku i očekuje se da bude završen u narednom periodu.

Više o Telekom 5G mreži dostupno je na stranici https://telekom.me/5g