Microsoft Edge koristi vještačku inteligenciju za bolji kvalitet slika

Microsoft je već predstavio T-ISR model u okviru Google mapa i dodao ga u najnoviju eksperimentalnu verziju Edge Canary

2119 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

U želji da svoj veb pregledač učini još kvalitetnijim u odnosu na konkurenciju, kompanija Microsoft ugradila je u Microsoft Edge takozvanu Tjuringovu mašinu za super-rezoluciju slike (Turing Image Super Resolution engine, skraćeno: T-ISR).

U praksi, to znači da će Edge koristiti vještačku inteligenciju kako bi prikazivao slike visoke rezolucije tamo gdje to izgleda gotovo nemoguće.

Iz kompanije Microsoft uvjeravaju da će vještačka inteligencija koju koristi njihov veb pregledač učiniti da “zrnaste” slike koje se na konkurentskim veb pregledačima prikazuju u niskoj rezoluciji na Edgeu izgledaju puno jasnije, a uz to će prikazivati i više detalja.

Microsoft je već predstavio T-ISR model u okviru Google mapa i dodao ga u najnoviju eksperimentalnu verziju Edge Canary. Kako navode u kompaniji, konačni cilj T-ISR modela je da bilo koju aplikaciju koju korisnici koriste za pregled, konzumiranje ili kreiranje multimedijalnog sadržaja pretvori u jedinstveni HD doživljaj.

Da bi vještačka inteligencija bila u potpunosti funkcionalna, Microsoft je optimizovao svoje algoritme za dva scenarija: uklanjanje “šuma” koji se pojavljuje tokom procesa poboljšanja kvaliteta slike, kao i što bolje očuvanje rezolucije prilikom zumiranja slike.

Razlike u odnosu na konkurenciju su već vidljive.

foto: Printscreen

Bonus video: