Google pokrenuo alatku za uvježbavanje razgovora za posao

Interview Warmup sadrži najčešća pitanja za razgovor za posao, kao i pitanja za određenu vrstu poslova koje su pripremili stručnjaci

3736 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Agnieszka Boeske
Foto: Agnieszka Boeske

Google je nedavno pokrenuo Interview Warmup, alatku koja koristi vještačku inteligenciju kako bi pomogla korisnicima da se bolje pripreme za razgovor za posao. Alatka je prvobitno bila namijenjena korisnicima Google inicijative „Career Certificates“, ali je ubrzo postala dostupna svima.

Interview Warmup sadrži najčešća pitanja za razgovor za posao, kao i pitanja za određenu vrstu poslova koje su pripremili stručnjaci.Odgovori se transkribuju u realnom vremenu kako bi korisnici mogli pregledati ono što su rekli i stekli bolji uvid u obrasce u svojim odgovorima.

Google
foto: Printscreen

Interfejs alatke je prilično jednostavan za korišćenje. Korisnici svoje odgovore daju putem tehnologije pretvaranja glasa u tekst (voice-to-text) ili kuckanjem na tastaturi. Nakon toga, alatka analizira odgovore i daje predloge za poboljšanja.

Interview Warmup trenutno nudi pitanja za sljedeće oblasti: analitika podataka, e-trgovina, IT podrška, upravljanje projektima, dizajn korisničkog iskustva i generalno. Kada je riječ o pitanjima, ona su raspoređena u tri kategorije:

- Pitanja vezana za iskustvo, koja pokrivaju prethodnu obuku i radno iskustvo korisnika, uz dodatna pitanja o obrazovanju, interesovanjima i ciljevima.

- Pitanja vezana za snalaženje u situacijama, koja se odnose na to kako se korisnik snalazio u ranijim situacijama i kako bi postupio u budućim situacijama.

- Tehnička pitanja, koja se odnose na znanja i vještine za određenu vrstu poslova. Ovim pitanjima seprovjerava kako korisnici koriste svoje tehničko znanje za rješavanje problema u hipotetičkim situacijama.

Google
foto: Printscreen

Osim opcije ličnog pregleda datih odgovora, Google-ova alatka ima ugrađeno mašinsko učenje za utvrđivanje obrazaca u odgovorima i davanje uvida (insights) u same odgovore. Uvidi obuhvataju terminologiju koja se koristi za određenu vrstu posla, najčešće korišćene fraze i najvažnije segmente u odgovorima, kao što su vještine i iskustvo.

Google trenutno ne čuva audio i transkripte iz sesija za razgovor za posao, ali korisnici mogu ručno kopirati ili preuzeti transkript nakon završetka sesije.

Bonus video: