sklopljen sporazum

Kupljena jedna od najvrjednijih softverskih kompanija

Preuzimanje ukazuje da se na tržištu ponovo javlja težnja ka velikim akvizicijama

6802 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Američki proizvođač čipova Broadcom sklopio je sporazum o kupovini softverske kompanije VMware za 61 milijardu dolara, uključujući i dugove. Ovo preuzimanje ukazuje da se na tržištu ponovo javlja težnja ka velikim akvizicijama.

Dioničari VMware imaće mogućnost da biraju da li će primiti 142,5 dolara u kešu ili 0,252 akcija kompanije Broadcom za svaku dionicu koju imaju u softverskoj kompaniji, što je premija od 33 odsto na njenu vrijednost prije početka prošlosedmičnih pregovora, piše Fajnenšel tajms, prenosi B92.

Tim ugovorom proizvođač poluprovodnika transformisaće se u diversifikovanu tehnološku kompaniju, čije će poslovanje uključivati i mikročipove i računarske usluge "na oblaku".

Milijarder na čelu Broadcoma, Hok Tan istražuje opcije za ugovore sa softverskim kompanijama još od kada je nekadašnji američki predsjednik Donald Tramp blokirao njegov pokušaj da otkupi kompaniju Qualcomm zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbjednost.

Ugovorom sa VMware, Tan preuzima jednu od najvrjednijih i najprofitabilnijih softverskih kompanija.

Prije početka pregovora o kupovini, vrijednost akcija kompanije VMware pale su za otprilike polovinu u odnosu na vrhunac iz 2019. godine i 20 odsto ispod vrijednosti s početka godine.