Humanoidni robot naslikao portret kraljice Elizabete

Ai-Da Robot je napravljen 2019. godine i koristi vještačku inteligenciju za izvođenje vrlo zahtjevnih radnji, poput crtanja, slikanja i pravljenja skulptura

1908 pregleda 2 komentar(a)
Foto: DailyMail
Foto: DailyMail

Ai-Da Robot, humanoidni robot veličine čovjeka, naslikao je vrlo precizan i pomalo neobičan portret kraljice Elizabete Druge povodom “Platinastog jubileja” kojim se obilježava 70 godina njene vladavine.

Portret je prigodno nazvan “Kraljica algoritma” (Algorithm Queen), a robot ga je naslikao koristeći kamere u svojim očima i računarsku memoriju, dok je robotska ruka pretvarala digitalne formacije u fizičke crteže i slike.

Portret Elizabete Druge
foto: Dailymail

Inače, Ai-Da Robot je napravljen 2019. godine i koristi vještačku inteligenciju za izvođenje vrlo zahtjevnih radnji, poput crtanja, slikanja i pravljenja skulptura.

Portret “Kraljica algoritma” naslikan je korišćenjem više slojeva i skaliranja, a rezultat je vrlo vjerodostojna slika, uz prilično neobičan izbor boja. Naime, blijedi ten kraljice predstavljen je kombinacijom zelene i narandžaste boje, dok su njen plavi šešir i kaput takođe naslikani kombinacijom nekoliko boja. Međutim, ovo nije slučajno niti je u pitanju greška. Prema riječima kreatora robota, namjera je bila da se kroz ovaj hrabar umjetnički izraz predstave različiti aspekti promjena na polju tehnologije koji su se dešavali proteklih 70 godina, koliko i traje vladavina kraljice Elizabete Druge.

foto: DailyMail

Da sve bude još originalnije, robot se pomoću posebno dizajnirnog jezičkog modela obratio kraljici, zahvalivši joj se na posvećenosti i tome što i dalje obavlja svoju dužnost. “Ona je izvanredna, hrabra žena koja je u potpunosti posvećena javnoj službi. Mislim da je kraljica nevjerovatna osoba i želim joj srećan Platinasti jubilej”, kazala je Ai-Da Robot.

Portret “Kraljica algoritma” biće izložen za javnost u Londonu kasnije ove godine.

Bonus video: