Top 5 najnovijih DDR5 RAM memorija

Pregled je baziran na analizi RAM modula koji su trenutno dostupni na globalnom tržištu, a izuzima najavljene modele koji će tek izaći u narednih nekoliko mjeseci

2683 pregleda 0 komentar(a)
Corsair Dominator, Foto: https://www.corsair.com/
Corsair Dominator, Foto: https://www.corsair.com/

Za savršen gejming potrebne su odlične komponente, a jedna od njih je svakako super-brza gejming RAM memorija. U svijetu gejming RAM memorije u posljednjih nekoliko mjeseci pojavili su se vrlo zanimljivi noviteti, a sve to zahvaljujući razvoju najnovije generacije RAM memorije (DDR5) koja je otvorila vrata postavljanju novih standarda u pogledu brzine prenosa podataka, ispravljanja grešaka, potrošnje struje i hlađenja.

U ovom članku predstavljamo vam top 5 najnovijih gejming DDR5 RAM memorija. Pregled je baziran na analizi RAM modula koji su trenutno dostupni na globalnom tržištu, a izuzima najavljene modele koji će tek izaći u narednih nekoliko mjeseci.

Trenutno najbrži modul na svijetu - Corsair Dominator

Poznati brend koji se bavi proizvodnjom gejming komponenti, računara i laptopova ponudio je nedavno najnoviju verziju Dominator gejming RAM modula. U pitanju su trenutno najbrži RAM moduli na svijetu koji dosežu impozantnih 6600 MHz, s rejtingom kašnjenja u razmjeni podataka (tzv. CAS latency) 32-39-39-76 i voltažom od 1,4 V! Dostupni su u pakovanju od 2x16 GB, čija cijena iznosi 429,99 američkih dolara (zvanična onlajn prodavnica https://www.corsair.com/). Za dostizanje navedene brzine potrebne su kompatibilne matične ploče i procesori: preporučuju se najnoviji modeli Intel i9 procesora, kao i gejming matične ploče ASUS ROG STRIX Z690-F i ASUS ROG MAXIMUS Z690 HERO. Što se tiče hlađenja, ono je pasivnog tipa i realizuje se zahvaljujući kvalitetnoj aluminijumskoj oblozi koja prekriva modul. RAM moduli su ukrašeni RGB osvjetljenjem koje se može podešavati po želji. Naravno, podržana je Intel XMP 3.0 tehnologija za promjenu brzine koja omogućava probijanje fabrički podešene brzine koja garantuje stabilnost (tzv. SPD speed).

Za gejmere i gejmerke kojima 32 GB DDR5 RAM neće biti dovoljno, na raspolaganju je i pakovanje Dominator Platinum RGB od 64 GB (2 modula po 32 GB), ali s manjom brzinom (5600 MHz) i nešto većim kašnjenjem (40-40-40-77). Ova opcija košta 604,99 američkih dolara.

GeIL Polaris

GeIL Polaris
GeIL Polarisfoto: http://www.geil.com.tw/news/?id=42

Kompanija Golden Emperor International Ltd (GeIL) pustila je na tržište krajem 2021. godine jednu od prvih gejming DDR 5 RAM memorija i to sa sjajnom brzinom od 5600 MHz, kašnjenjem 38-44-44-84 i naponom od 1,25 V. Dostupni u varijanti od 16 GB ili 2x16 GB, GeIL DDR5 RAM moduli kompatibilni su s većinom novijih matičnih ploča koje imaju Intel ili AMD čipset, a posebno se preporučuju za korišćenje uz Intel Z690 čipset. Moduli su prekriveni aluminijumskom oblogom koja služi kao pasivno hlađenje, a isporučuju se u tri boje: trkačka crvena, titanijumska siva i glacijalna bijela. Podržana je Intel XMP 3.0 tehnologija za overklokovanje. GeIL-ovi moduli su uglavnom raspodati u poznatim e-prodavnicama, pa je potrebno sačekati nove zalihe za utvrđivanje aktuelne cijene.

G.SKILL Trident Z5

Trident Z5
Trident Z5foto: https://www.gskill.com/

Pravljena po ukusu zahtjevnih gejmera i gejmerki, ali i fanova overklokovanja (tj. manuelnog povećavanja brzine van fabrički predviđenog nivoa), G.SKILL Trident Z5 DDR5 RAM memorija spada u premijum komponente. Posebno prilagođena najnovijim Intel procesorima 12. generacije i matičnim pločama sa Intel Z690 čipsetom, Trident Z5 memorija donosi fenomenalnu brzinu od 6600 MHz, rejting kašnjenja 34-40-40-105 i voltažu od 1,40 V. Osim navedenog, ovi RAM moduli imaju i ugrađena elektronska kola za kontrolu napajanja (tzv. power management integrated circuit ili PMCI) koja će obezbijediti odlične performanse zavisno od sistemskih potreba tokom svakodnevne upotrebe. Za odvođenje toplote će se pobrinuti elegantno dizajnirana aluminijumska obloga u sivoj ili crnoj boji sa kreativno urađenim RGB osvjetljenjem. Podržana je Intel XMP 3.0 tehnologija za overklokovanje. Cijena pakovanja 2x16 GB ove memorije iznosi oko 499 američkih dolara na Amazonu.

Kingston Fury – gejming RAM zvijer

Kingstonova „Zvijer
Kingstonova „Zvijerfoto: https://www.kingston.com/

Opravdano nazvana „zvijer“ (Beast), Kingston-ova DDR5 RAM memorija pružiće opasno dobre performanse tokom gejminga. Sa brzinom od 6000 MHz, kašnjenjem 40-40-40 i naponom od 1,35 V, Kingstonova zvijer spremna je da „sažvaće“ ogromnu količinu podataka, s jako malo grešaka i u jako kratkom periodu. Odlične performanse obezbijediće poboljšan sistem ispravljanja grešaka (tzv. on-die ECC), kao i integrisano kolo za kontrolu usmjeravanja napajanja tamo gdje je ono najpotrebnije. Kingston Fury memorija je kompatibilna sa novijim modelima matičnih ploča čuvenih proizvođača MSI, GIGABYTE, ASRock i ASUS, a moduli s navedenim brzinima se isporučuju u kapacitetima od 8, 16 i 2x16 GB. Podržana je Intel XMP 3.0 tehnologija za overklokovanje. U našim prodavnicama Kingstonovi modeli su definitivno najzastupljeniji modeli DDR5 RAM, pa se modul Kingston Fury kapaciteta 8GB i brzine 6000 MHz može naći po cijeni od 93 eur, dok se modul kapaciteta 16 GB može kupiti po cijeni od 193 eur (cijene mogu varirati od prodavnice do prodavnice).

TeamGroup T-Force Delta

T-Force Delta
T-Force Deltafoto: https://www.teamgroupinc.com/

Još jedna gejming RAM memorija zaslužuje da se nađe u samom vrhu. U pitanju je T-Force Delta RGB memorija poznatog brenda TeamGroup, inače nagrađena zbog sjajnog dizajna na takmičenju Red Dot 2022. Trenutno dostupna u varijanti od 6400 MHz (u julu izlazi poboljšana verzija brzine 6600 MHz), T-Force nudi sjajne gejming performanse uz kašnjenje 40-40-40-84 i napon od 1,35 V. Kao i kod gore navedenih modela, RAM memorija je obložena aluminijumom, a u sredini se nalazi vrlo istaknuto RGB osvjetljenje. Preporučuje se za matične ploče s Intel Z690 i B660 čipsetom. Podržani su Intel XMP profili za overklokovanje. Cijena pakovanja 2x16 GB (6400 MHz, CL40) na eBay-u se uglavnom kreće iznad 550 američkih dolara, mada je trenutno dostupno i jedno pakovanje 2x16 po cijeni od 461 američkih dolara.

Bonus video: