Foto: nintendo.com

Top 5 ručnih konzola: od poznatih brendova do sjajnih novajlija na tržištu

Iako se na globalnom tržištu noviteti u ovoj oblasti pojavljuju skoro pa svaki mjesec, do sada se već izdvojilo nekoliko modela koje možemo predstaviti kao najbolje u ovoj godini.

4466 pregleda 0 komentar(a)
Foto: nintendo.com
Foto: nintendo.com
Ažurirano: 16.06.2022. 13:32h

Nezamjenjiv uređaj za sve ljubitelje gejminga u pokretu (a posebno retro gejminga), ručne konzole predstavljaju male moćne mašine koje omogućavaju igranje legendarnih klasika ili najnovijih naslova i to bez priključivanja uređaja na televizor, bez kupovine moćnih PC konfiguracija ili klasičnih kućnih konzola poput Sony PlayStation ili Xbox. Predstavljamo vam modele koji su najpopularniji u 2022. godini.

Nintendo Switch: još uvijek moćan i popularan

Iako je izašao prije 5 godina, Nintendo Switch se i danas nalazi u samom vrhu kada su u pitanju ručne konzole. Ovako veliku popularnost uređaj duguje sjajno osmišljenom dizajnu, kreativnom rješenju za džojstike koji se mogu prikačiti na uređaj ili pak koristiti odvojeno od ekrana (tzv. Joy-Con), mogućnosti da se koristi i kao kućna konzola (kačenjem na TV) i kao ručna konzola, kao i veoma bogatoj ponudi igrica, među kojima se nalaze moderne verzije poznatih klasika, poput Super Mario, Tetris, Pokemon, Pacman, Kirby i The Legend of Zelda. Za ljubitelje retro gejminga u ponudi su i emulatori za Sega Genesis i Nintendo 64.

Tri člana Nintendo Switch porodice.
Tri člana Nintendo Switch porodice. foto: nintendo.com

Osim klasika, dostupni su i neki od veoma poznatih novijih naslova, kao što su Resident Evil 6, LEGO Star Wars, The Legend of Zelda: Breath of the Wild, MotoGP 18, Civilization VI, Jurrasic World: Evolution i mnoge druge.

Osnovni dio ove konzole čini uređaj nalik tabletu u kojem je smještena hardverska konfiguracija, o čijem najvažnijem elementu se jako malo zna. Naime, Nintendo je sakrio podatke o čipu koji kombinuje centralni procesor (CPU) i grafički procesor (GPU). Sve što znamo u tom pogledu je da Nintendo Switch pokreće Nvidia Tegra procesor „rađen po narudžbini“, ali detalji u pogledu brzine obrade podataka, keš memorije, procesorskih jezgara i specifikacija grafičkog čipa nisu otkriveni. Nvidia Tegra modeli inače predstavljaju jako moćne „sisteme na čipu“ (system on a chip ili SoC), a izgleda da je Nintendo od Nvidia-e obezbijedio prilično dobru verziju koja i 5 godina kasnije odolijeva konkurenciji.

I kućna i ručna konzola: Nintendo Switch OLED sa dodacima
I kućna i ručna konzola: Nintendo Switch OLED sa dodacimafoto: nintendo.com

Nintendo Switch ima LCD ekran osjetljiv na dodir, dijagonale 6 inča i rezolucije 1280x720. Kao što smo istakli, uređaj se može priključiti i na TV kada služi kao kućna konzola, pa je output u tom slučaju rezolucije do 1080p. Switch verzija nudi 32GB interne memorije, ali se preko microSD ulaza mogu ubaciti microSDHC/microSDXC kartice kapaciteta do 2TB radi povećanja interne memorije. Osim microSD, uređaj posjeduje i ulaz za kartice na kojima se nalaze igrice kompatibilne s ovom konzolom. Zvuk se emituje preko stereo zvučnika, a uređaj ima i USB priključak tipa C za brzo punjenje. Baterija ima kapacitet od 4310 mAh.

Poboljšana verzija, Nintendo Switch OLED, nudi veći i ljepši ekran od 7 inča, kao i više interne memorije (64 GB). Srž hardverske konfiguracije i dalje je misteriozni Nvidia Tegra čip. Jeftinija verzija, Nintendo Switch Lite, može se koristiti samo kao ručna konzola, ima manji ekran (5,5 inča) i bateriju nešto manjeg kapaciteta (3570 mAh). Cijene ove konzole, prema zvaničnoj Nintendo prodavnici, iznose: 349 američkih dolara za OLED verziju, 299 američkih dolara za Switch verziju i 199 američkih dolara za Lite verziju. U domaćim onlajn prodavnicama Nintendo Switch s džojsticima u crvenoj i plavoj ili samo sivoj boji se kreće uglavnom od 340 do 380 eur, Lite verziju smo našli u jednoj onlajn prodavnici gejming opreme za 252 eur, dok je cijena OLED verzije oko 450 eur.

Najviše recenzija u svijetu novih ručnih konzola svakako da je pokupio upravo Nintendo Switch, a ekspertska javnost je saglasna da se radi o izuzetnoj konzoli koja zavrjeđuje ocjenu 4/5 (PCMag Editor's Choice 4.0/5, TechRadar 4/5, tom's guide 4,5/5). Zbog versatilnosti i kreativno osmišljenog dizajna, iz TechRadar-a su ovu konzolu označili kao predstavnika „novog doba hibridnih ručnih konzola“, što vjerovatno najbolje govori o kakvom dostignuću je riječ.

AYANEO 2021: gejming zvijer među ručnim konzolama

Rađena po principu „od gejmera za gejmere“, AYANEO 2021 konzola predstavlja pravu poslasticu za ljubitelje ručnih konzola i moćnih malih hardverskih konfiguracija. Prilično velika i robusna (255x106x20mm, težina 650 g), s lijepim ekranom dijagonale 7 inča, AYANEO 2021 je prava minijaturna gejming zvijer. Pokreće je AMD Ryze 5 4500U APU („accelerated processing unit“) sačinjen od kombinacije šestojezgarnog procesora radnog takta do 4 GHz i integrisanog grafičkog procesora (GPU) brzine 1,5 GHz. Za hlađenje ovako moćnog APU staraju se tihi ventilator i cjevčice za odvođenje toplote. Uređaj posjeduje 16 GB LPDDR4x RAM memorije brzine 4266 MHz, kao i 521 GB interne memorije u osnovnoj varijanti. AYANEO 2021 podržava Windows operativni sistem, a za upravljanje bazom instaliranih igrica koristi se specijalizovani program AYA Space. Od priključaka su zastupljeni dva USB 3.2 porta s podrškom za DisplayPort tehnologiju i brzo punjenje. Uređaj posjeduje WiFi 6 i Bluetooth tehnologije. AYANEO 2021 u bijeloj boji (ili crnoj boji) s 1 TB interne memorije se prodaje na zvaničnoj stranici (ayaneo.com/store) za 1015 američkih dolara.

Mini gejming zvijer: AYANEO 2021 PRO
Mini gejming zvijer: AYANEO 2021 PROfoto: ayaneo.com

Poboljšana verzija, AYANEO 2021 PRO, donosi još moćniji AMD APU (AMD Ryzen 7 4800U) s osmojezgarnim procesorom radnog takta od 4,2 GHz i integrisanom GPU brzine 1,75 GHz. Kapacitet RAM memorije ostaje isti kao i kod „standardne“ verzije, dok je kapacitet interne memorije 1 TB. AYANEO 2021 PRO u zvaničnoj AYANEO onlajn prodavnici trenutno košta 1215 američkih dolara (u Light Moon i Dark Star boji).

Što se tiče ocjena stručnjaka, Stiven Petit iz GameSpot-a je zaključio da se radi o odličnom i veoma moćnom uređaju za gejming u pokretu koji zaista pruža ugođaj koji obećava. Posebno je izdvojio lijepi, veliki ekran, dobro pozicionirana i kvalitetna dugmad za igranje, kao i odlične performanse tokom pokretanja novijih PC igara. Od nedostataka Petit je izdvojio kratak rok trajanja baterije (upola kraće od reklamiranih 6h), otežano snalaženje u Windows okruženju tokom korišćenja ekrana na dodir, kao i, naravno, relativno visoku cijenu.

Specifikacije AYANEO 2021
Specifikacije AYANEO 2021foto: printscreen https://ayaneo.com/goods/6781273145498

AYN Odin: povoljna konzola s podrškom za Android i Windows OS

Jedan od najnovijih učesnika na tržištu ručnih konzola, kineska kompanija „All You Need“ (ili kraće „AYN“), predstavila je krajem 2021. godine povoljnu ručnu konzolu „AYN Odin“. S cjenovnim rangom od 199 do 297 američkih dolara (u zvaničnoj onlajn prodavnici), AYN Odin predstavlja odličan balans između cijene i mogućnosti hardverske konfiguracije. Od tri ponuđene varijante – Lite, Base i Pro – čini se da Base varijanta predstavlja najbolji izbor zbog sasvim solidne konfiguracije, ali i pristupačne cijene (239 dolara). Odin Base pokreće Qualcomm Snapdragon SD845 s četvorojezgarnim Kryo Gold procesorom radnog takta 2,8 GHz i četvorojezgarnim Kryo Silver procesorom radnog takta 1,8 GHz. Za obradu slike zadužen je grafički procesor Adreno 630 brzine 787 MHz. RAM memorija za Odin Base je kapaciteta 4 GB i generacije LPDDR4x, dok je interna memorija kapaciteta 64 GB. Uređaj podržava HDMI i DisplayPort tehnologije, a zvuk emituje preko stereo zvučnika jačine 2x1 W. Od tehnologija za mrežno povezivanje dostupni su WiFI 2.4/5G, kao i Bluetooth 5.0. Kapacitet baterije je 6600 mAh. Podržan je operativni sistem Android, ali korisnici mogu instalirati i Windows OS, što će im omogućiti da igraju sve PC igrice koje ova mala mašina može da pokrene u skladu sa svojim mogućnostima. Dimenzije AYN Odin iznose 224x94x15 mm.

Specifikacije AYN Odin
Specifikacije AYN Odinfoto: ayntec.com/products/odin

Što se tiče ostale dvije verzije, stanje izgleda ovako: za nekih 45 eura više možete kupiti AYN Odin Pro sa 128 GB interne i 8 GB LPDDR4x RAM memorije, što može biti korisno za proširivanje baze igrica. S druge strane, jeftiniji „Odin Lite“ će u odnosu na Base verziju donijeti uštedu od nekih 40 eura, ali će zato i performanse tokom gejminga biti slabije, a ponuda igrica manja s obzirom da ovu varijantu pokreće MediaTek Dimensity D900 s dvojezgarnim procesorom A78 radnog takta 2,4 GHz i šestojezgarnim procesorom A55 radnog takta 2,0 GHz, dok grafiku obrađuje čip Mali-G68 MC4. „Lite“ verzija nema opciju Bluetooth povezivanja, ali podržava WiFi 6 i HDMI tehnologije. Prema zvaničnim specifikacijama, kapacitet baterije je i kod Lite verzije 6600 mAh.

AYN Odin u retro-gejming stilu
AYN Odin u retro-gejming stilufoto: ayntec.com/products/odin

Sem Bajford (portal „The Verge“) je imao priliku da isproba AYN Odin Pro koji je na njega ostavio pozitivan utisak. Zbog praktičnog hardverskog i softverskog dizajna, Bajford je AYN Odin nazvao „Nintendo Switch s Android OS“. Pozitivni aspekti, iz ugla ovog eksperta, su odlične performanse hardverskih komponenti, relativno tiho aktivno hlađenje, povoljna cijena i dobar ugođaj tokom višesatnog gejminga. Kao glavne mane Bajford izdvaja nedostatak aplikacije za uređivanje kolekcije igara poput Steam biblioteke, kao i softverske nedostatke koji zahtijevaju da korisnik sam nađe rješenja.

Steam Deck: pouzdano rješenje čuvenog gejming giganta

Možda i najviše iščekivana ručna konzola u posljednje vrijeme, Valveov Steam Deck konačno je stigao u februaru ove godine. U suštini mini-PC (kako ga Valve definiše na Steam platformi), ali napravljen za ručno igranje, Steam Deck donosi dugoočekivanu mogućnost nošenja lične Steam biblioteke (Steam Library) svuda gdje krenete. To znači pravi užitak za fanove gejminga u pokretu.

Ovaj mini računar pokreće prilično dobro AMD APU rješenje koje predstavlja kombinaciju centralnog procesora (CPU) rađenog u Zen 2 arhitekturi (radni takt od 2,4 do 3,5 GHz) i integrisane grafike (GPU) s 8 jedinica za računanje (CU) brzine 1,0 do 1,6 GHz i 1,6 teraflopa za obradu matematičkih operacija tipa FP32. Ovako moćan čip mora se hladiti aktivnim hlađenjem, pa Steam Deck u tom pogledu ima relativno bučan ventilator koji konstantno izduvava topli vazduh. Konzola ima 16 GB LPDDR5 RAM brzine 5500 megatransfera u sekundi, što je dovoljno za pokretaje čak i najnovijih naslova. Što se tiče interne memorije, Steam Deck se može isporučiti u tri varijante: 64 GB eMMC, 256 GB NVMe SSD (PCIe Gen 3 x4 ili PCIe Gen 2 x2) i 512 GB super-brzi NVMe SSD (PCIe Gen 3 x4 ili PCIe Gen3 x2). Veličina ekrana je 7 inča, rezolucija 1280x800 piksela, a stopa osvježavanja 60 Hz. Od portova su dostupni USB tip C, koji podržava brzo punjenje i tehnologiju DisplayPort, kao i ulaz za microSD kartice koje mogu poslužiti za povećanje interne memorije. Steam Deck je inače prilično velika ručna konzola dimenzija 298x117x49 i težine 669 g.

Igrica Ender Lilies na Steam Deck-u
Igrica Ender Lilies na Steam Deck-ufoto: twitter.com/EnderLiliesGame

U jednoj od recenzija ove konzole koju je radio poznati portal IGN ističe se da se radi o prilično dobrom uređaju za gejming. Kao pozitivne aspekte, iz IGN-a su izdvojili solidne performanse AMD APU tokom pokretanja i igranja naslova poput God of War, Hitman 3 i Borderlands 3, dok se pokazalo da je uređaj imao problema s pokretanjem GTA V. Zamjerka velikog broja eksperata je u tome što je ventilator prilično bučan i što radi konstantno, kao i što raspored džojstika nije najpogodniji za igranje nekih igrica. Nekima je zasmetalo i donedavno otežano „migriranje“ na Windows OS (uređaj fabrički dođe s instaliranim Valveovim „Steam OS“). U međuvremenu je Valve ponudio rješenja za bučni ventilator, kao i za podešavanje izgleda ekrana i stopu osvježavanja, a možda najveću radost među gejmerima je donijelo dugo iščekivano objavljivanje zvaničnih drajvera za Windows 11 i to posebno za AMD APU. Najnoviji drajveri konačno će omogućiti potpuno fukncionalno pokretanje Windows-a, a samim tim i platforme Steam, kao i igranje najnovijih naslova za PC. Ovi drajveri dostupni su na zvaničnoj stranici „Steam Deck - Windows Resources“.

Uskoro dostupna i stanica za punjenje, video output i usb priključke - Steam Deck Docking Station
Uskoro dostupna i stanica za punjenje, video output i usb priključke - Steam Deck Docking Stationfoto: https://store.steampowered.com/steamdeck

Analogue Pocket: zvijezda retro-gejminga

Upoznajte uređaj koji je oduševio fanove retro gejminga i učinio ono što su mnogi mislili da je nemoguće – priključivanje starih Gameboy, Neo Geo i Atari disketa, te igranje klasika iz djetinjstva na modernom uređaju rezolucije 1600x1440 piksela!

Uređaj koji vraća uspomene: Analogue Pocket
Uređaj koji vraća uspomene: Analogue Pocketfoto: https://www.analogue.co/pocket

Savršenstvo programiranja i inženjeringa na programibilnim pločama (tzv. Field-Programmable Gate Array ili FPGA), „Analogue Pocket“ predstavlja uređaj koji ne samo što izgledom podsjeća na legendarni Gameboy Pocket iz 1997. godine, već može i da pokreće preko 2780 igrica za Game Boy, Game Boy Color i Game Boy Advance. A to nije sve – developeri ovog sjajnog izuma osmislili su i adaptere za priključivanje igara predviđenih za Neo Geo i Atari Lynx, tao da čak i ove igrice, ukoliko ih još uvijek imate u kolekciji, možete ponovo igrati i uživati u nostalgiji!

U jednoj od recenzija, Metju Šolc (portal „Android Police“) dao je visoku ocjenu ovom uređaju (9/10). Iz ugla retro gejmera, Šolc je zaključio da se radi o odličnom dostignuću koje ima par mana koje svakako ne mogu pokvariti sveukupan veoma pozitivan utisak. Šolc izdvaja sjajne performanse uređaja i to na svim igricama iz svoje kolekcije koje je isprobao, ističući da baterija traje od 6 do 10 sati, što je sasvim solidan rezultat. Šolcu je pažnju privukao i kvalitet slike, kao i odlično urađena dugmad, a najveću zamjerku našao je u za sada nedovršenom operativnom sistemu koji se fabrički isporučuje uz uređaj i koji malo otežava posao pripreme uređaja za igranje igara sa starih disketa. Osim toga, ovaj iskusni retro gejmer navodi da je veliki problem i to što su redovi za čekanje nakon naručivanja uređaja prilično veliki, pa se morate naoružati strpljenjem prije nego li konačno dobijete ovaj sjajni retro-gejming vremeplov.

Ova sjajna ručna konzola može učitati preko 2700 naslova iz Gameboy porodice
Ova sjajna ručna konzola može učitati preko 2700 naslova iz Gameboy porodicefoto: https://www.analogue.co/pocket

Bonus video: