Tim crvenih i tim plavih spremni za jesenji duel: stižu Rafael i Raptor procesori

Sudeći prema najavama najpoznatijih američkih kompanija koje se bave proizvodnjom mikroprocesora, AMD i Intel, ali i prema navodima brojnih insajdera, možemo reći da nas očekuje vrlo uzbudljiva jesen u svijetu gejming procesora.

2739 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Badar ul islam Majid, Tomáš Malík, Boris Lipovina
Foto: Badar ul islam Majid, Tomáš Malík, Boris Lipovina

Tim crvenih (AMD) i tim plavih (Intel) spremaju svoje najbolje procesore koji će opet obarati rekorde u pogledu radnog takta, broja jezgara i podrške za najnovije tehnologije. I dok se mikroprocesorski titani spremaju za sukob, gejmeri i gejmerke s uživanjem prate koje će to nove procesore ove dvije ekipe da stave na tržište.

Tim crvenih spreman za obaranje rekorda: AMD Ryzen 7000 serija (Zen 4)

Najnovija serija centralnih procesora (CPU) za desktop računare kompanije AMD očekuje se na jesen – dakle, u periodu između druge polovine septembra i druge polovine decembra. U pitanju je serija AMD Ryzen 7000 koja se još zove i „Raphael“. Na čuvenom sajmu tehnoloških dostignuća „COMPUTEX“ održanom u Tajpeju, AMD je otkrio da će ova serija procesora biti rađena u 5nm (nanometarskom) procesu izrade i to prema najnovijoj „Zen 4“ arhitetukturi koja donosi 1MB L2 keš memorije po procesorskom jezgru, do 15% bolje performanse pojedinačnih niti te radni takt od preko 5 GHz. Dodatno, pojašnjeno je da će ovi procesori podžavati PCIe 5.0 i DDR5 standarde, kao i da će imati integrisani grafički čip rađen u RDNA2 arhitekturi. Posebnu pažnju je privukla prezentacija izvršne direktorice AMD, Lize Su, tokom koje je su demonstrirane performanse 16-jezgarnog Ryzen 7000 procesora, a na igrici Ghostwire: Tokyo. Ova mala AMD prinova oborila je rekord i pokazala performanse s radnim taktom od impozantnih 5,52 GHz!

Poznati portal posvećen tehnologiji, techpowerup.com, prenosi da je moguće da će kasnije tokom proizvodnje AMD preći i 4nm proces izrade, kao i da je moguće da će se primjenjivati tehnologija ekstremne ultraljubičaste litografije (EUV).

Osim izlaska najnovijih „Raphael“ gejming dekstop procesora, s velikim uzbuđenjem se prati i najava najnovijih matičnih ploča s duplim AMD čipsetom (po prvi put ćemo vidjeti takav novitet na tržištu) koji će omogućiti povezivanje preko čak 24 lejna na matičnoj ploči, što otvara potpuno nove vidike u pogledu povezivanja gejming grafičkih kartica i SSD memorije (više lejnova, veće brzine prenosa podataka). Portal videocardz.com je prenio i zanimljivu insajdersku informaciju prema kojoj bi mogli očekivati da AMD osim najnovijih procesora i matičnih ploča na jesen pusti i specijalizovani program za overklokovanje, „AMD EXtended Profiles for Overclocking“, koji je zapravo konkurent čuvenom Intel XMP.

amd
foto: https://www.amd.com/en/events/computex

Fanovi gejminga na prenosivim uređajima moraće da sačekaju narednu godinu, kada će izaći moćni „Dragon Range“ gejming procesori koji će, naravno, biti rađeni u Zen 4 arhitekturi i s podrškom za DDR5 i PCIe 5, kao i vrlo zanimljiva integrisana rješenja (tzv. „AMD APU“) za tablete, netbook-ove i ručne konzole koji će izaći pod šifrom „Phoenix“ (Zen 4 arhitektura, podrška za LPDDR5, mala potrošnja struje).

Intel spremio „dinosaurusa“ za borbu: Raptor Lake procesori 13. generacije

Intel jesenji duel dočekuje s pomalo „zastarjelim“ procesom izrade: 10-nm Intel 7+. Ipak, po nazivu serije (Raptor) reklo bi se da Intel želi da ostavi vrlo snažan utisak. Trinaestu generaciju Intel procesora predovidiće model „i9-13900K“, za koji se očekuje da će imati 24 jezgra i to 8 za visoke performanse i 16 „efikasnih“. Ova kombinacija energetski efikasnih jezgara i jezgara za visoke performanse predstavlja odgovor kompanije konkurenciji, kao i kritičarima koji zamjeraju lako zagrijavanje procesora i ne baš najbolje izbalansiran odnos potrošnje struje i performansi procesorskih jezgara.

Ilustracija.
Ilustracija.foto: https://techwafer.com/intel-raptor-lake-desktop-cpus-specs-performance-and-price/

Prema preliminarnim testiranjima objavljenim na SiSoftware, a koje prenosi portal videocardz.com, model i9-13900K ima 36 MB L3 keš memorije, što je 20% više u odosu na predvodnika iz trenutno aktuelne dvanaeste generacije. Dodatno, ova preliminarna testiranja pokazuju da i3-13900K ima podršku za DDR5 RAM memoriju brzine 5600 megatransfera po sekundi. Ovo testiranje pokazuje i da je i9-13900K imao i do 50% bolje performanse u odnosu na i9-12900K kada su u pitanju pojedine matematičke operacije. Naravno, u pitanju su preliminarni testovi, pa bi ove rezultate trebalo uzeti s određenom rezervom dok se ne pojave i prve zvanične informacije.

2022 Intel Investor Meeting (Keynote Replay) - YouTube
2022 Intel Investor Meeting (Keynote Replay) - YouTube

Portal techadvisor.com prenosi da se prema pojedinim insajderskim informacijama očekuje 19 procesora iz najnovije generacije i to 3 iz kategorije „K“, koja je namijenjena zahtjevnim korisnicima i gdje se inače nalazi vodeći model o kojem smo govorili a gdje se očekuju procesori snage do 125W, potom 8 procesora za „mainstream“ korisnike, pri čemu će najbolji model tipa „i9“ imati 24 jezgra (8P+16E) i snagu do 65W, kao i 8 procesora niske potrošnje namijenjenih prenosivim uređajima (snaga do 35W).

Naravno, nakon demonstracije procesorske brzine AMD-a od 5,52 GHz, sve oči uprte su u Intel. Portal "wccftech" je tokom aprila pisao da insajderi dobijaju informacije da bi najmoćniji Intel-ov „dinosaurus“ mogao da skoči do nevjorovatnih 5,8 GHz radnog takta, ali se do sada nisu pojavili rezultati koji bi mogli potvrditi ova nagađanja. Sve ovo naravno čini da mnogi gejmeri i gejmerke s velikim uzbuđenjem prate novosti iz svijeta gejming procesora, željno iščekujući duel koji počinje za par mjeseci kada će i zvanično biti poznato ko je bolji.

Osim izlaska moćnih Raptor Lake gejming procesora, gejmeri i gejmerke željno iščekuju i ulazak Intela na tržište desktop i diskretnih (discrete) mobilnih grafičkih kartica, što se takođe očekuje u narednih par mjeseci. Serija „Intel Arc“ grafičkih kartica (GPU) predstavlja veliki korak za kompaniju koja je do sada uglavnom bila poznata više po odličnim centralnim procesorima (CPU) i efikasnim integrisanim grafičkim čipovima („Intel HD graphics“). Pretpostavlja se da bi najbolje desktop grafičke kartice „Intel Arc“ mogle biti po performansama negdje u rangu Nvidia RTX 3080, a dodatnu prednost će im donijeti razvoj najnovijih Intel tehnologija koje će efikasnije povezivati Intelove komponente na matičnoj ploči i obezbijediti sinhronizovan rad.

Bonus video: