Šta možemo očekivati od najnovijih super-brzih SSD drajvova?

Apacer i ZADAK će biti prvi brendovi koji će na tržište pustiti SSD memoriju najnovije, pete, generacije. U najavi su skoro dvostruko veće brzine čitanja i pisanja podataka.

3377 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Apacer, Printscreen YouTube
Foto: Apacer, Printscreen YouTube

Krajem prošlog mjeseca, poznata kompanija Apacer najavila je da zajedno sa svojim partnerom, brendom ZADAK, priprema gejming SSD (Solid State Drive) memoriju najnovije generacije koja će biti rađena u M.2 Gen5 formatu i podržavati protokol NVMe 2.0. Apacer je ovaj novitet predstavio na čuvenom sajmu tehnologije „COMPUTEX“, koji se održao u gradu Tajpej. Novi SSD-ovi moći će da se priključe preko PCI express 5.0 sabirnice (interkonektora) s 4 lejna (PCIe x4). S obzirom da je ne tako davno (2019. godine) izašao aktuelni PCIe 4.0 standard, postavlja se pitanje zašto smo baš tako brzo dobili novi PCIe standard i šta možemo očekivati od najnovijih SSD-ova pete generacije?

Apacer
foto: Apacer, Printscreen YouTube

Kako pojašnjavaju na poznatom portalu overclock3d.net, SSD-ovi četvrte generacije već su dosegli svoj maksimum u pogledu brzina čitanja i pisanja koje se mogu realizovati preko aktuelnog PCI express 4 interkonektora četvrte generacije, pa je vrijeme da tehnološki giganti okrenu novu stranicu u ovoj oblasti kako bi mogli da se zadovolje sve veći zahtjevi u pogledu brzine obrade podataka. PCIe interkonektori inače služe povezivanju komponenti (poput grafičke, mrežne i zvučne kartice ili u ovom slučaju SSD drajva) na matičnu ploču i dalje s centralnim procesorom (CPU).

Pojašnjenje: plave linije prikazuju konekciju preko PCIe sabirnice, dok žute linije predstavljaju lejnove koji idu do procesora
Pojašnjenje: plave linije prikazuju konekciju preko PCIe sabirnice, dok žute linije predstavljaju lejnove koji idu do procesorafoto: Intel

Zavisno od vrste PCIe konektora, komponente mogu slati i primati podatke preko 1, 4, 8, 16 ili 32 lejna (odnosno „puta“), otud oznake PCIe x1, x4, x8, x16 i x32. Sa svakom novom generacijom PCIe povećavaju se kapaciteti prenosa podataka po lejnu, a do sada smo imali priliku da vidimo četiri generacije PCIe standarda. Komparacija brzina ovih standarda prikazana je u tabeli ispod. Autoritet koji određuje standarde u ovoj oblasti je PCI Special Interest Group.

Micron Technologies
foto: Boris Lipovina, Micron Technologies

Prije prelaska na karakteristike SSD drajvova pete generacije, treba podsjetiti da trenutno možda i najbrži SSD četvrte generacije (prema portalu Gaming PC Builder), Kingston KC3000, ima brzinu čitanja od 7 000 MB/s i brzinu pisanja od 6 000 MB/s. Ovako velike brzine učitavanja i pisanja podataka omogućavaju vam da tokom svakodnevnog korišćenja računara veoma brzo i lako pokrećete operativni sistem, kopirate ogromne fajlove ili veliki broj manjih fajlova za kratko vrijeme, kao i da uživate u obavljanju hardverski zahtjevnih operacija, kao što su 3D dizajn, VFX obrada i naravno – gejming u visokoj rezoluciji. Možda i najočiglednija razlika između starih „tvrdih diskova“ (HDD) i sve popularnijih SSD drajvova vidljiva je u vremenu potrebnom da pokrenete operativni sistem – dok smo nekada „butovanje“ Windows OS čekali po 2-3 minuta, danas već vidimo da moderni računar sa super-brzim SSD drajvom može da podigne sistem za svega par sekundi.

Trenutno najbrži SSD četvrte generacije: Kingston KC3000
Trenutno najbrži SSD četvrte generacije: Kingston KC3000foto: Kingston

Najnoviji SSD-ovi na kojima rade Apacer i ZADAK donijeće duplo veće brzine čitanja i pisanja u odnosu na prethodnike – čak do 13 000 MB/s za čitanje i do 12 000 MB/s za pisanje! Ovi SSD-ovi će biti kompatibilni i s PCIe konektorima četvrte generacije, a slično svojim prethodnicima biće obloženi prilično debelom aluminijumskom zaštitom koja služi kao pasivno hlađenje. Glavna razlika u modelima koje će ponuditi dva brenda je u tome što će ZADAK-ovi SSD-ovi nuditi i „elegantiju“ opciju za pasivno hlađenje koja neće zauzimati puno prostora. Oba modela će se isporučivati s 5 godina garancije, a istaknute brzine pisanja i čitanja moći će da se realizuju na najnovijim matičnim pločama koje se očekuju na jesen, a koje će imati čipsete iz serije AMD 600. Kada uzmemo u obzir da su ovo tek prvi SSD-ovi koji će „testirati“ kapacitete PCIe 5, onda možemo reći da nas tek očekuje obaranje rekorda u svijetu SSD memorije.

Izgled novog SSD Gen5 PCIe.
Izgled novog SSD Gen5 PCIe.foto: Apacer

Zanimljivo je istaći i da gejming portalima ovih dana kruže navodi da za super-brze SSD-ove najnovije generacije možemo očekivati i primjenu aktivnog hlađenja – tj. hlađenje s nekom vrstom ventilatora. Portal Tom's Hardware pozvao se na izjavu predstavnika kompanije Phison, Sebastijena Žana, u kojoj se pominje da bi prelazak s pete na šestu generaciju mogao donijeti i upotrebu aktivnog hlađenja, s obzirom da za takve performanse pasivno hlađenje možda neće biti dovoljno. Kompanija Phison, čije sjedište je u gradu Sindžu (Hsinchu), najpoznatija je po izradi čipova (tzv. „controllers“) za SSD drajvove koji obezbjeđuju realizaciju nevjerovatnih brzina čitanja i pisanja podataka koje su prethodno pomenute.

Primjer aktivnog hlađenja za SSD naveden na portalu Tom's Hardware: ElecGear M11 Adjustable Aluminium Heatsink
Primjer aktivnog hlađenja za SSD naveden na portalu Tom's Hardware: ElecGear M11 Adjustable Aluminium Heatsink foto: ElecGear, Amazon.com

Bonus video: