Stiže gejming zvijer među pametnim telefonima

Kompanija ASUS, koja već neko vrijeme postavlja standarde kada su u pitanju telefoni za gejming, najavila je za 5. jul zvanično predstavljanje modela koji će biti prava gejming zvijer u svijetu pametnih telefona.

2123 pregleda 2 komentar(a)
Foto: ASUS, https://www.facebook.com/events/1396531607462854
Foto: ASUS, https://www.facebook.com/events/1396531607462854

Iako je prije deceniju, a posebno dvije, bilo teško zamisliti da ćemo telefone koristiti za nešto drugo osim za pozive, poruke i eventualno nešto malo multimedijalnog sadržaja, danas se pametni telefoni sve više koriste za hardverski najzahtjevnije operacije, poput gejminga, grafičkog dizajna i gledanja filmova u visokoj rezoluciji. Kompanija ASUS, koja već neko vrijeme postavlja standarde kada su u pitanju telefoni za gejming, najavila je za 5. jul zvanično predstavljanje modela koji će biti prava gejming zvijer u svijetu pametnih telefona. U pitanju je ASUS ROG (Republic of Gamers) Phone 6.

Gejming zvijer ASUS ROG Phone 6
Gejming zvijer ASUS ROG Phone 6foto: 91mobiles.com

Iako se zvanična prezentacija telefona očekuje 5. jula, portali koji prate najnovija dešavanja u ovoj oblasti već su došli do insajderskih informacija o tome kako će izgledati telefon, koje su njegove specifikacije i koje dodatke za ovaj telefon možemo očekivati. Portal 91mobiles.com je prvi došao do ekskluzivnih fotografija novog modela koje su nam s ljubaznošću ustupili za pripremu ovog članka. Evan Blass je, osim moćnog telefona, na portalu 91mobiles.com predstavio i slike dodataka: zaštitna maska Devilcase Guardian Lite Plus i aktivno hlađenje Aero Active Cooler 6.

Aero Active Cooler 6 (dodatak na telefonu).
Aero Active Cooler 6 (dodatak na telefonu).foto: 91mobiles.com

Kao i njegov prethnodnik, ASUS ROG Phone 5, i najnoviji telefon imaće hardversku konstrukciju u potpunosti namijenjenu dugotrajnom gejmingu. Osim standardnih dugmadi koja inače krase pametne telefone, ASUS ROG 6 imaće dva dugmeta raspoređena na krajevima koja će učiniti da se telefon tokom gejminga ponaša kao džojstik. Prema informacijama do kojih je došao portal notebookcheck.net gejming zvijer ROG Phone 6 trebalo bi da ima čak 18 GB LPDDR5 RAM memorije i 512 GB interne memorije tipa UFS 3.1. ASUS je na zvaničnom Twitter nalogu podijelio informacije da će ROG 6 Phone imati moćni Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 čip (Kryo CPU + Adreno GPU) i stopu osvježavanja slike od 165 Hz. Od zvaničnih informacija raspolažemo i najavom naprednijeg sistema za pasivno hlađenje, pri čemu se pretpostavlja da je kompanija pod „+35% vapor chamber“ i „+85% graphite sheet“ mislila na do 35% bolje performanse komore za isparavanje i do 85% bolje performanse grafitne obloge koja služi odvođenju toplote.

Za dugotrajan gejming potrebni su i adekvatni dodaci, jer se ovako moćan Qualcomm čip relativno brzo zagrije do rizične tačke koja aktivira sistem po kojem se spuštaju performanse procesora da bi se isti ohladio, što dalje znači slabiji FPS tokom gejminga (tzv. Thermal Throttling). Kompanija ASUS je za potrebe dugotrajnog gejminga predvidjela dodatak Aero Active Cooler 6 – ventilator koji će se, sudeći prema slikama portala 91mobiles.com, kačiti na telefon isto kao i Active Cooler 5, preko posebnih pinova pored USB porta. Ova verzija Active Cooler-a imaće mnogo ljepši dizajn i bolji protok vazduha od prethodne. Za dodatno pojašnjenje koncepta aktivnog hlađenja na telefonu možete pogledati i video u prilogu koji predstavlja testiranje Aero Active Cooler 5 na ASUS ROG Phone 5 modelu.

Od ostalih specifikacija, poznato je još da će telefon imati zadnje kamere sa 64 megapiksela i 5x optičkim zumiranjem, kao i bateriju kapaciteta 5850 mAh.

Bonus video: