Vivo X80PRO je saveznik za moderna doba

Horizontalno zaključana stabilizacija- 360 gimbal sistem koji u modu fiksiranja "horizontalne linije" omogućava da telefon zarotirate za 360 stepeni, ali ćete i dalje imati ravnu sliku, cinematic mode za video snimke kao iz filma, zvjezdano nebo…sve se to može isprobati

3093 pregleda 0 komentar(a)
Fotografija sa Vivo X80PRO, Foto: Vivo
Fotografija sa Vivo X80PRO, Foto: Vivo

Mjesec dana nakon druženja sa vivo X80Pro , kada su se sabrali utisci, možemo zaključiti da je ovaj pametni telefon načinio korak naprijed u odnosu na konkurenciju, a zadivio je svojim mogućnostima.

U saradnji sa kompanijom ZEISS koja mnogima budi sjećanje na nekada neprikosnovene Nokia telefone, kompanija vivo poseban akcenat stavila je na kamere. To je ono što, između ostalog nadolazeće genracije najviše zanima.

Kada smo se u ZEISS-vom planetarijumu u Berlinu upoznali sa vivo X80Pro pametnim telefonom, već smo slutili o kakvom gadžetu je riječ, a sada eksperimentišući potvrdili smo kvalitete.

Najveća vrijednost, slobodno možemo reći, su upravo četiri kamere na zadnjoj strani uređaja. Široka od 50 MP, peiskop telefoto 8 MP, obična kamera od 12 MP, te ultra široka od 48 MP. ZEISS-ov T premaz omogućio je da dobijete čiste i besprekorno jasne fotografije bez mrlja. Naravno, ne može se preskočiti ni selfi kamera koja ima 32 MP a posjeduje HDR opciju i snimanje 4K videa, što je za doba društvenih mreža, poželjna karakteristika.

Osim pomenutih karakteristika, kamera je vrlo zabavna. Horizontalno zaključana stabilizaicija- 360 gimbal sistem koji u modu fiksiranja "horizontalne linije" omogućava da telefon zarotirate za 360 stepeni, ali ćete i dalje imati ravnu sliku, cinematic mode za video snimke kao iz filma, zvjezdano nebo…sve se to može isprobati.

Druga važna karkateristika kod telefona svakako je baterija. Sa vivo X80Pro nećete imati problema jer sa jednim punjenjem možete cijeli dan koristiti društvene mreže, snimati i fotografisati čak i raditi putem ovog telefona, a na kraju dana ostaće vam još 20-30%. Riječ je o kapacitatu od 4 700 mAh, a telefon dolazi s brzim punjačem od 80W koji za nešto više od 40 minuta puni bateriju do 100 posto.

Vivo 80 Pro je jedan od onih rijetkih uređaja koji sada posjeduju čip Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 s 8 procesora a uređaj pokreće Android 12 s interfejsom Funtouch 12 te ne moramo objašnjavati o kakvim performansama je riječ.

LTPO3 AMOLED ekran veličine 6,78 inča, s 1 milijardom boja je rezolucije 1440x3200 pixela i načinom osvježenja ekrana od 120 Hz. Pregledan je, brz i praktičan, bez bagova pa nam je poslužio i kao zamjena za računar. Zbog čipa i jačine telefona, možete čak igrati i igrice.

Čitač otiska prsta nalazi se ispod ekrana i to garantuje vašu potpuno zaštitu. 3D skeniranja prsta traje samo jedan sekund u odnosu na druge uređaje gdje je potrebno svaki dio prsta skenirati posebno.

Mislilo se i o memoriji jer više nema smisla raditi uređaje koji imaju malo kapaciteta za skladištenje. To je vivo prepoznao te su uređaji dostupni sa prostorom od 256 GB koji dolazi u opcijama od 8 i 12 GB rama, dok s 512 GB memorije za skladištenjepohranu dolazi s 12 GB rama.

Tri su boje dostupne kosmičko crna, plava i narandžasta i to je možda jedina zamjerka jer su ipak boje poput bijele i nježno roze veoma tražene među ženskim auditorijumom.

Na kraju možemo zaključiti da cijena od 1 199 eura zaista pokriva sve što jedan telefon treba da posjeduje i ako je sudeći prema ovom testiranju, vivo X80Pro je uređaj koji ima sve neophodno te je konkurentan i najvećim gigantima na polju mobilnih telefona.

Sam naziv kompanije vivo poručuje da treba živjeti i uživati u svakom trenutku i zato će se vivo X80Pro pobrinuti da svi važni i nezaboravni momentu budu pretvoreni u slikovite uspomene.