Gugl izgubio žalbu protiv EU, ali platiće pet odsto manju kaznu

"Sud potvrđuje odluku Evropske komisije da je Gugl uveo nezakonita ograničenja proizvođačima mobilnih telefona sa sistemom Android i operatorima mobilnih mreža kako bi osigurao dominantni položaj svog pretraživača na tržištu“

5329 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Gugl je doživeo drugi udarac u manje od godinu dana nakon što se sud EU-a složio sa evropskim regulatorom da je kompanija zloupotrijebila svoju dominaciju, ali mu je kazna smanjena za pet odsto.

Gugl je izgubio žalbu na odluku iz prošle godine da mora da plati 2,42 milijarde eura, prvi u tri povezana slučaja.

"Sud potvrđuje odluku Evropske komisije da je Gugl uveo nezakonita ograničenja proizvođačima mobilnih telefona sa sistemom Android i operatorima mobilnih mreža kako bi osigurao dominantni položaj svog pretraživača na tržištu“, zaključio je sud.

Ali, kaznu je smanjio za pet odsto, na 4,125 milijardi eura, prenosi N1.

Presuda je vjetar u leđa evropskoj povjerenici Margreti Vestager, nakon što je ranije ove godine doživjela dva neuspjeha u slučajevima koji se tiču drugih tehnoloških divova poput Intel-a i Qualcomm-a.

Povjerenica za zaštitu tržišnog takmičenja se obrušila na tehnološke kompanije kako bi obezbijedila poštenu tržišnu utakmicu na zajedničkom tržištu 27 država EU.

Strane se mogu žaliti na odluku najvišem Evropskom sudu pravde.

Bonus video: