Aplikacija YoWhatsApp sve popularnija, ali je vrlo rizična

Opasna je jer širi ozloglašenog Triada trojanca za mobilne telefone, koji potom može da skida druge trojance, pretplaćuje žrtvu na različite usluge, čak i da krade WhatsApp naloge

10977 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Istraživači kompanije Kaspersky otkrili su novu verziju WhatsApp aplikacije pod nazivom YoWhatsApp. Ova verzija je popularna zbog nekih opcija koje zvanična aplikacija nema, ali je rizična, jer širi ozloglašenog Triada trojanca za mobilne telefone, koji potom može da skida druge trojance, pretplaćuje žrtvu na različite usluge, čak i da krade WhatsApp naloge, navodi se u saopštenju.

Za samo dva mjeseca, kako navode, više od 3.600 korisnika se susrelo sa ovom prijetnjom koja se reklamira na popularnoj aplikaciji Snaptube i dijeli preko Vidmate-a. Zbog toga je manje sumnjiva potencijalnim žrtvama, pa je i rizik veći, prenosi N1.

WhatsApp je jedna od najpopularnijih aplikacija za komunikaciju i broji milione korisnika širom svijeta.

Ipak, nijesu svi zadovoljni funkcijama koje zvanična aplikacija nudi, pa instaliraju različite WhatsApp verzije (mods) koje pružaju više opcija, poput drugačijih pozadina i fontova za čet, masovnu razmjenu poruka ili enkripciju četa, navodi ova kompanija.

Međutim, ove verzije nijesu uvijek bezbjedne. Kompanija Kaspersky je ranije otkrila još jednu verziju, koja takođe širi opasnog Triada trojanca za mobilne telefone, što ukazuje da prevaranti aktivno zloupotrebljavaju popularnost WhatsApp-a.

Kako bi zarazili što veći broj korisnika, sajber kriminalci reklamiraju lažne verzije takozvanog YoWhatsApp preko popularnih aplikacija koju koriste stotine hiljada korisnika iz cijelog svijeta, poput Snaptube-a, navode iz kompanije i dodaju da je sva šansa da ni Snaptube programeri nijesu svjesni da napadači zloupotrebljavaju njihov mehanizam oglašavanja.

Bonus video: