Novi udar SAD na kineske tehnološke gigante: Predstavljaju "neprihvatljiv rizik" za nacionalnu bezbjednost

Federalna komisija za komunikaciju (FCC) u petak je saopštila da je donijela konačne odluke kojima takođe zabranjuje prodaju i uvoz opreme kineskog proizvođača opreme za nadzor Dahua Technolodžis, kompanije koja proizvodi opremu za video nadzor Hikvision Didžital Tehnolodži i tehnološke kompanije Hitera Komjunikejšns

3225 pregleda 3 komentar(a)
Huavej, Foto: Reuters
Huavej, Foto: Reuters

Administracija predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena zabranila je odobrenja nove telekomunikacione opreme kineskih kompanija Huavej Tehnolodžis (Huawei Technologies) i ZTE jer predstavljaju "neprihvatljiv rizik" za nacionalnu bezbjednost SAD, prenosi Rojters.

Federalna komisija za komunikaciju (FCC) u petak je saopštila da je donijela konačne odluke kojima takođe zabranjuje prodaju i uvoz opreme kineskog proizvođača opreme za nadzor Dahua Technolodžis, kompanije koja proizvodi opremu za video nadzor Hikvision Didžital Tehnolodži i tehnološke kompanije Hitera Komjunikejšns.

Taj potez predstavlja nastavak akcija Vašingtona protiv kineskih tehnoloških giganata zbog straha da bi Peking mogao koristiti te kompanije za špijuniranje Amerikanaca. "Te nove odluke važan su dio naših tekućih akcija da zaštitimo Amerikance od prijetnji vezanih uz nacionalnu bezbjednost koje uključuju telekomunikacije", navela je predsjednica te komisije Džesika Rozenvorcel u saopđtenju. Huavej je odbio da komentariše, dok ZTE, Dahua, Hitera i kineska ambasada u Vašingtonu nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar.

Hikvision je u saopštenju naveo da njegovi proizvodi ne ugrožavaju bezbjednost SAD.

"Ova odluka FCC neće učiniti ništa da zaštiti nacionalnu bezbjednost SAD, ali će učiniti mnogo da bude štetnija i skuplja za mala preduzeća u SAD, lokalne vlasti, školske okruge i pojedinačne potrošače da zaštite sebe, svoje domove, preduzeća i imovine", saopštio je Hikvision, dodajući da će nastaviti da pruža usluge američkim kupcima "u potpunosti u skladu" sa američkim propisima.

Inače, FCC je u junu 2021. objavila da razmatra zabranu odobrenja za svu opremu svih kompanija na popisu. To je uslijedilo nakon što je u martu 2021. pet kineskih kompanija označeno kao prijetnja nacionalnoj bezbjednosti prema zakonu iz 2019. čiji je cilj zaštita američkih komunikacijskih mreža. Sva četiri povjerenika u agenciji, dva republikanca i dvoje demokrata, podržali su najnovije odluke.

Bonus video: