Stižu gigabitne brzine: Telekom na aukciji zakupio najviše 5G spektra

Ćetković: Telekom osigurao preduslove za snažan razvoj mobilne 5G mreže

20035 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Crnogorski Telekom
Foto: Crnogorski Telekom

Crnogorski Telekom je na aukciji za dodjelu radio-frekvencija iz opsega 700 MHz, 3.6 GHz i 26 GHz – važnih za širenje 5G i unapređivanje 4G mreže – postigao najbolji rezultat i osigurao preduslove za snažan razvoj mobilne mreže u 5G eri i u narednih 15 godina.

Na aukciji koju je organizovala Agencija za elektronske komunikacije (EKIP) i na kojoj su učestvovala sva tri mobilna operatora, Telekom je zakupio najviše 5G spektra, čime su stvorili uslove za uvođenje gigabitnih brzina u mobilnoj mreži. Osim toga, odličan ishod aukcije će Telekomu omogućiti značajno unapređivanje korisničkog iskustva i u 4G mreži.

Crnogorski Telekom prema zvaničnom izvještaju EKIP-a ima najveću pokrivenost 5G i 4G mrežom u zemlji – 5G mrežom Telekom je pokrio preko 70% stanovništva u Crnoj Gori. Mrežu najnovije generacije Telekom je, kao prvi operator, lansirao u Podgorici u martu ove godine, dok je u julu cijelo urbano jezgro Podgorice pokriveno 5G mrežom, i nastavljeno je njeno širenje u drugim gradovima. Danas Telekom u skoro svim crnogorskim gradovima ima aktivnu 5G mrežu, a u Podgorici 5G stanice ima na 30 lokacija.

Iz Telekoma ističu da su sa frekvencijama koje su na ovoj aukciji kupili u takozvanim 5G pionirskim opsezima, na najbolji način zaokružili ukupnu strategiju za razvoj mobilne mreže.

„Napravili smo temelje za dalji razvoj 5G mreže, sad već možemo sa sigurnošću da kažemo – na gigabitnim brzinama. Frekvencijski resursi koje sada posjedujemo su garancija da možemo da obezbijedimo superiorno korisničko iskustvo u Crnoj Gori, i osiguramo konkurentnost naše mobilne 5G i 4G mreže u narednim godinama.

Za ukupan kvalitet naših servisa veoma je bitna i modernizacija mobilne radio mreže koju smo započeli ove godine i koja je već dala odlične rezultate u smislu unapređenja kapaciteta i performansi naše mreže. Sa rezultatom aukcije modernizacija dobija puni smisao, i zato nastavljamo kako smo i planirali, sada sa jos više elana“, poručio je Jovan Ćetković, direktor Sektora tehnike Crnogorskog Telekoma.

A uspješno učešće Telekoma na aukciji rezultat je dobrog međusektorskog timskog rada.

„Zahvalan sam cijelom timu koji je pripremio aukciju jer je dobro predviđanje ishoda rezultat naše dobre pripreme. Srećan sam što smo na ovaj način osigurali održive preduslove za ostvarenje našeg cilja da budemo najbolja mobilna mreža u Crnog Gori. Kupovinom ovog spektra zauzimamo prvo mjesto s našom gigabitnom mrežom, prvo mjesto koje nam i pripada“, kazao je izvršni direktor Telekoma Stjepan Udovičić.

Radio frekvencije koje je Telekom zakupio u opsegu 700 MHz, uz postojeće koje imaju u opsegu 800 MHz i 900 MHz, čine najbolji frekvencijski resurs koji osigurava nacionalnu pokrivenost i superiorioran kvalitet mreže, dok im frekvencije u opsegu 3.6 GHz – gdje je Telekom kupio najviše spektra – omogućavaju dalji razvoj najbolje 5G mreže u Crnoj Gori.

Radio frekvencije koje je Telekom zakupio u opsegu 700 MHz, uz postojeće koje imaju u opsegu 800 MHz i 900 MHz, čine uporedno najveći frekvencijski resurs koji osigurava nacionalnu pokrivenost i superiorioran kvalitet mreže, dok im frekvencije u opsegu 3.6 GHz – gdje je Telekom kupio najviše spektra – omogućavaju velike kapacitete za dalji razvoj gigabitne 5G mreže u Crnoj Gori.