One Crna Gora obezbijedila 5G frekvencije za pokrivanje cijele zemlje

Najnovija investicija u spektar na današnjoj aukciji omogućava kompaniji One da obezbijedi visoki kapacitet 5G mobilne mreže za budućnost

20091 pregleda 0 komentar(a)
Foto: One Crna Gora
Foto: One Crna Gora

Kompanija One Crna Gora obezbijedila je idealne resurse za implementaciju 5G mobilnih mreža visokih performansi i kapaciteta. Nakon aukcije spektra koju je organizovala Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP), kompanija One obezbijedila je frekvencije na 700 MHz i 3600 MHz na period od 15 godina. Za blizu tri miliona eura obezbijeđen je značajan resurs za dalji strateški razvoj kompanije. Sa već postojećim i novostečenim frekvencijama, One je stekao uslove da pređe na gigabitnu brzinu širom zemlje.

“Sticanje 5G licence u Crnoj Gori samo je jedan od koraka ka daljim ulaganjima u infrastrukturu i u budućnosti tehnološkog napretka u regionu. Posvećeni smo razvoju 5G mreže u Crnoj Gori i u regionu Zapadnog Balkana,” – rekao je Peter Fekete, izvršni direktor 4iG Grupe.

Fekete
Feketefoto: One Crna Gora

One je bio jedini operator u Crnoj Gori koji je u 2021. godini investirao u 2600MHz TDD, koji je takođe 5G orijentisan. Sada je One uspješno obezbijedio 2x10MHz na 700MHz čiji je primarni cilj bolja geografska pokrivenost, i 120 MHz na 3600MHz koji pruža velike kapacitete protoka podataka. Narednih dana, One će uputiti zahtjev EKIP-u za dodjelu dodatnih 20MHz na 3600 MHz na koje je jedini stekao pravo učešćem na upravo završenoj aukciji. Kombinacijom ovih resursa osigurava se mreža koja može da ispuni i najveća očekivanja korisnika u pogledu brzine i količine prenosa podataka.

“Nakon realizovanih planiranih investicija koja se odnose na dalji razvoj 5G mreže, nastavićemo da donosimo nove benefite našim klijentima, državi I privredi. U tom kontekstu, nastavljaju se naši napori da snažno doprinosimo digitalnoj transformaciji i razvijamo pametna rješenja, kako bi Crna Gora ušla spremna u novo poglavlje digitalizacije,” kazao je Branko Mitrović, izvršni direktor kompanije One.

Mitrović
Mitrovićfoto: One Crna Gora

Najnovijim proširenjem spektra, kompanija One nastavlja s planom da proaktivno pokrije cijelu zemlju 5G mrežom vrlo visokog kapaciteta fokusiranom na gradove i turističke destinacije.

Kroz mreže pete generacije, korisnik će iskusiti veću brzinu, manje kašnjenje i veći kapacitet, a u zemlji će takođe biti omogućena brojna pametna rješenja i industrijske aplikacije.

Još ranije ove godine kompanija One komercijalno je pustila u rad 5G mrežu za sve svoje korisnike u Podgorici, Tivtu, Bijelom Polju, Cetinju i Nikšiću.

Dok nudi 5G mrežu vrlo visokog kapaciteta, posebno se fokusirajući na turistička područja, kompanija One se istovremeno unaprijed priprema za eksponencijalni rast prenosa podataka u romingu zbog roming inicijative na Zapadnom Balkanu.