Crnogorski Telekom ima najveću 5G i 4G mrežu u Crnoj Gori

Telekomu uručeno odobrenje EKIP-a za korišćenje frekvencija iz pionirskih 5G opsega

3353 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Telekom
Foto: Telekom

Crnogorski Telekom je na kraju 2022. godine imao najveću 5G i 4G mrežu u Crnoj Gori, pokazuju zvanična mjerenja Agencije za elektronske komunikacije (EKIP). 5G mreža Crnogorskog Telekoma dostupna je za oko 76% stanovništva u Crnoj Gori, dok je 4G mrežom Telekom pokrio gotovo cjelokupno stanovništvo u zemlji, pa je ta mreža dostupna za 97% građana.

Osim toga, Crnogorski Telekom je na aukciji EKIP-a za dodjelu radio-frekvencija iz opsega 700 MHz, 3.6 GHz i 26 GHz – važnih za širenje 5G i unapređivanje 4G mreže – na kojoj su učestvovala sva tri mobilna operatora, Telekom je zakupio najviše 5G spektra, čime su stvorili uslove za uvođenje gigabitnih brzina u mobilnoj mreži.

Na jučerašnjoj ceremoniji Agencije za elektronske komunikacije, na kojoj je Telekomu uručeno odobrenje za korišćenje tzv. 5G pionirskih opsega, izvršni direktor Crnogorskog Telekoma, Stjepan Udovičić, zahvalio je EKIP-u na velikoj i opsežnoj pripremi za aukciju 5G spektra, i istakao da su čelnici Agencije prepoznali momenat, dok neke zemlje okruženja to još nisu uradile.

„Razvoj 5G mreže nije važan samo građanima Crne Gore, već i kompanijama koje posluju u zemlji, a važan je i za reputaciju same zemlje. Crnogorski Telekom je prvi operator u Crnoj Gori koji je krenuo u komercijalnu 5G priču, i trenutno operator sa najvećom pokrivenošću 5G mrežom u zemlji.

Projekat smo započeli u aprilu prošle godine sa 4 bazne stanice u Podgorici. Danas imamo 5G mrežu dostupnu korisnicima u skoro svim crnogorskim gradovima, a samo u glavnom gradu 5G stanice imamo na 30 lokacija“, ističe Udovičić.

Krajnji cilj je, poručuju iz kompanije, da 5G mrežu učine dostupnom u svim crnogorskim gradovima, a temelje za to su postavili najboljim rezultatom na decembarskoj aukciji spektra, osiguravši preduslove za snažan razvoj mobilne mreže u 5G eri i u narednih 15 godina. Odličan ishod aukcije će, uz to, Telekomu omogućiti značajno unapređivanje korisničkog iskustva i u 4G mreži.

„Paralelno sa razvojem mreže radimo i na unapređenju sistema i širenju kapaciteta kako bismo omogućili nesmetan rad servisa u svim situacijama, kako van sezone tako i u sezoni i tokom praznika, kada se u Crnu Goru slije veliki broj posjetilaca koji očekuju visok nivo usluge, takav kakav Crnogorski Telekom može da im ponudi“, zaključuje Udovičić.