Novi softver za zaštitu djela od plagijata vještačke inteligencije

Studenti odlučili da naprave softver pošto su ih kontaktirali umjetnici, ogorčeni što programi vještačke inteligencije mogu da kopiraju njihove radove

4573 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Studenti na Univerzitetu u Čikagu napravili su softver "Glaze" koji može da napravi "maskiranu" verziju originalnog djela, među kojima slike i crteža, kako bi t radove zaštitio od programa vještačke inteligencije.

Softver, kao novi alat u službi umjetnika, dodaje sloj vodenog žiga, koji je gotovo nevidljiv golim okom. Autor zatim može da objavi svoj rad na internetu.

Ako neki program vještačke inteligencije pokuša da iskoristi to djelo, dodati podaci u vodenom žigu će spriječiti program da ga reprodukuje.

Studenti su odlučili da naprave taj softver pošto su ih kontaktirali umjetnici, ogorčeni što programi vještačke inteligencije mogu da kopiraju njihove radove.

„Radimo na pitanjima bezbjednosti i privatnosti sistema vještačke inteligencije, ali obično više radimo na alatima u slučaju da se pojavi takav problem. Ti problemi već postoje. Stvaraju pravu štetu umjetnicima i zbog toga su potrebni alati da ih štite“, rekli su studenti.

Tim studenata, istraživača i inženjera radio je u saradnji sa umjetnicima, uključujući Karlu Ortiz, koja je zajedno sa drugim umjetnicima pokrenula sudski spor u San Francisku protiv nekoliko kompanija koje koriste vještačku inteligenciju za plagijat.

Taj tim je, međutim, priznao da „Glaze“ nije trajno rješenje protiv imitacije vještačke inteligencije. Specijalizovane kompanije će bez sumnje moći da zaobiđu prepreku, prisiljavajući studente da poboljšaju svoj alat.

„Vještačka inteligencija se previše brzo razvija. Ideja je da se kupi vrijeme dok se ne usvoji neki propis“, rekli su studenti.

Softer je besplatno dostupan od polovine marta.