Vještačka inteligencija je sjajan saveznik kreativaca

Marija Milić iz Podgorice profesionalno se bavi fotografijom, a odnedavno za generisanje ilustracija koristi i platforme zasnovane na vještačkoj inteligenciji. Njeno dosadašnje iskustvo kaže da AI neće ugroziti neke profesije, pa i njenu, već da može da bude odlična podrška u radu

22892 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Marija Milić
Foto: Marija Milić

Platforme iza kojih stoji vještačka inteligencija (AI, Artificial Intelligence, eng.) nisu prijetnja i neće ugasiti profesije, kao što su fotografske ili usluge grafičkog dizajna.

Umjesto da se tih platformi plaše, umjetnici bi trebalo da ih iskoriste kao alat koji će im pomoći da budu bolji. To, pored ostalog, u razgovoru za “Vijesti” poručuje profesionalna fotografkinja Marija Milić iz Podgorice, čija je galerija radova ovih dana obogaćena novim, koji su nastajali korišćenjem neke od AI platformi.

”AI nikad neće moći da zamijeni fotografa koji radi za neki konkretan modni brend ili fotografa koji fotografiše vjenčanja, ili neke druge događaje”, poručuje ona.

Marija Milić
Marija Milićfoto: Privatna arhiva

Marija Milić je inženjerka računarstva, a fotografija je nekad bila njen hobi. Kako se ljudima dopao njen način rada, taj hobi je prerastao u profesiju. Platforme iza kojih stoji vještačka inteligencija zainteresovala se kad je kod prijatelja vidjela objavu ilustracije koju je uradio pomoću AI platforme.

”Toliko su mi se svidjeli krajnji proizvodi onoga što kroz tekst zadam da se generiše, da sam istu noć ‘ispucala’ probnu verziju platforme, a sjutradan se već pretplatila”, priča ona za “Vijesti”.

Različite platforme nude i različite mogućnosti

Kako je pojasnila, postoji nekoliko platformi za AI generisanje ilustracija, među kojima su Midjourney, DeepArt.io, DALL-E, RunwayML, AI Painter...

”Stilovi ilustracija koje generišu ove platforme mogu se kretati od fotorealističnih do apstraktnih ili stilizovanih. Na primjer, DeepArt.io nudi razne pravce umjetnosti, kao što su impresionizam, ekspresionizam, kubizam..., dok se DALL-E fokusira na ilustracije koje se stvaraju iz teksta. AI Painter pruža mogućnosti za stvaranje crteža, kao i za detaljno bojenje, dok RunwayML omogućava korisnicima da kreiraju svoje stilove”, pojašnjava ona.

Marija za sada koristi samo Midjourney.

foto: Marija Milić

”Jer mi se najviše dopadaju ilistracije koje dobijam preko te platforme. Midjourney koristi tehnologiju koja se zove StyleGAN, koju je razvila kompanija Nvidia. StyleGAN se koristi za generisanje visokokvalitetnih i fotorealističnih slika korišćenjem dubokog učenja. Midjourney koristi tu tehnologiju kako bi generisala realistične ilustracije u različitim stilovima i žanrovima, uključujući portrete, pejzaže, fantaziju, naučnu fantastiku, horor...”, kaže Milić za “Vijesti”.

Ona objašnjava da stil koji Midjourney koristi može da se opiše kao visokokvalitetan i realističan.

”Ali sa izvjesnom dozom stilizovanja i umjetničkog izražaja. Midjourney ilustracije su karakteristične po tome što izgledaju kao da su ručno nacrtane, ali sa visokom preciznošću i detaljima koje je teško postići ručnim crtežom. Stilovi ilustracija koje generiše Midjourney platforma su prilagođeni potrebama korisnika, što znači da se mogu koristiti u različitim industrijskim granama, kao što su videoigre, animacija, film, dizajn, oglašavanje i druge”, objašnjava Marija.

foto: Marija Milić

Kod AI generisanih ilustracija, kako kaže, najviše joj se dopada to što je sve ideje moguće pretočiti u stvarnost:

”Tako sam na primjer pravila ilustracije životinja koje su obučene u ljudsku garderobu intenzivnih boja, dizajne za fotelje koje imaju oblik pečurki, futurističke modne portrete, mockupove za razne proizvode, izglede enterijera...”.

Prethodno iskustvo nije važno, ali je korisno

Da biste koristili Midjourney ili neku drugu platformu za generisanje ilustracija, kaže Marija, nije neophodno prethodno iskustvo u programiranju.

”Jer te platforme pružaju jednostavan interfejs koji olakšava samu upotrebu platforme. Međutim, korisnici koji imaju znanje iz određenih oblasti mogu bolje razumjeti kako funkcionišu platforme i kako je koristiti na najbolji način”, kazala je ona.

Za korisnike Midjourney platforme, dodaje Milić, može biti korisno ako osoba ima znanja iz oblasti vizuelnih umjetnosti, dizajn i estetike, računarstva i programiranja, ako je kreativna...

”Znanja iz oblasti vizuelnih umjetnosti pomažu da razumijete osnovne principe crtanja, kompozicije, perspektive, svjetlosti i sjenke, boje i prilagodite ih na Midjourney platformi. Razumijevanje osnovnih principa dizajna i estetike, kao što su proporcije, simetrija, ravnine i linije, može pomoći u stvaranju kvalitetnijih ilustracija, ali i da ih prilagodite svojim potrebama”, pojašnjava Marija.

Iako znanja iz oblasti računarstva i programiranja nisu obavezna za korišćenje Midjourney platforme, pojašnjava ona, osnovno znanje o računarstvu i programiranju može biti korisno kako bi bolje razumjeli kako funkcioniše algoritam generisanja ilustracija i kako prilagoditi parametre u cilju dobijanja željenih rezultata.

”Kreativnost i inovativnost su ključne za stvaranje zanimljivih i originalnih ilustracija na Midjourney platformi, tako da bi korisnici trebalo da budu otvoreni za eksperimentisanje i igranje sa različitim stilovima i parametrima kako bismo dobili najbolje moguće rezultate”, kaže Marija.

Njoj lično, kao nekom ko se bavi fotografijom, Midjourney platforma omogućava da brzo i lako generiše visokokvalitetne ilustracije na osnovu njenih fotografija.

”Midjourney platforma je pristupačna za sve, bez obzira na nivo znanja i iskustva. Korisnički interfejs je jednostavan za korištenje, a platforma nudi širok izbor stilova i tehnika koji se mogu primijeniti”, kazala je ona.

Štede vrijeme, podstiču kreativnost

Govoreći o prednostima koje donosi upotreba sličnih platformi, sagovornica “Vijesti” kaže da one, pored ostalog, omogućavaju kreiranje umjetničkih radova, promotivnih materijala...

”Midjourney omogućava fotografima da pretvore svoje fotografije u umjetničke radove, koristeći različite stilove i tehnike koje se mogu primijeniti na fotografiju. Fotografi tako mogu dodati estetsku vrijednost svojim fotografijama i učiniti ih zanimljivijim i originalnijim. Osobama koje rade u oblasti marketinga i oglašavanja, Midjourney može da pomogne u stvaranju promotivnih materijala, kao što su posteri, bilbordi...”, kaže Marija.

Osim toga, dodaje, korišćenje te platforme može uštedjeti puno vremena, jer omogućava brzo i efikasno generisanje ilustracija.

foto: Marija Milić

”Umjesto ručnog crtanja ilustracija, može se koristiti Midjourney kako bi se dobile visokokvalitetne ilustracije za samo nekoliko minuta”, objašnjava sagovornica “Vijesti”.

Prema njenim riječima, ta platforma omogućava umjetnicima i da skaliraju svoj rad i za kratko kreiraju veliki broj ilustracija.

”Ovo može biti korisno u situacijama kada je potrebno kreirati veliki broj ilustracija za projekte poput knjiga, časopisa, kataloga..”, dodaje Milić.

Veći kvalitet radova traži i veća ulaganja

Ilustracije se kroz platforme iza kojih stoji AI kreiraju na način da korisnik unosi opisno šta želi.

”Svaki tekst koji se generiše kao krajnji proizvod daje neku ilustraciju. Međutim, među ljudima često osjetim neku dozu straha, kad su u pitanju AI platforme, iz razloga što smatraju da će se vremenom neke profesije ugasiti, kao tipa fotografske usluge ili usluge grafičkog dizajna. Mislim da je to nemoguće i da umjetnici AI trebaju da posmatraju kao alat koji može da im pomogne, ako znaju ispravno da ga koriste i ako nađu neku vezu sa umjetnošću kojom se bave. AI u budućnosti može biti prijetnja fotografima koji se bave prodajom radova na stock sajtovima, iz razloga što je moguće lako kreirati ‘fotografije’ nekih proizvoda ili life stile ‘fotografije’, ali čak i u tom slučaju na stock sajtovima imamo kategorije fotografije i AI generisane ilustracije. Na kupcu je da odabere šta želi da kupi”, kaže sagovornica “Vijesti”.

foto: Marija Milić

Iako su AI platforme dostupne svima, dodaje ona, platofrme koje daju visokokvalitetne radove nisu jeftine, što vidi kao jedan od razloga zbog kojih one neće biti u masovnoj upotrebi.

”Konkretno, Midjourney korisnicima nudi tri paketa pretplate, od deset do 60 dolara. Cijena osnovnog paketa je 10 dolara i u tom paketu se dobija samo 200 generisanja. Nekada je potrebno svih 200 generisanja da bi se dobila jedna željena ilustracija. Svakako, AI nikad neće moći da zamijeni fotografa koji radi za neki konkretan modni brend ili fotografa koji fotografiše vjenčanja, ili neke druge događaje”, kaže Marija.

Biti prepoznatljiv, paziti na autorska prava

Navodeći negativne strane, Milić kaže da upotreba AI platformi može da dovede do gubitka individualnosti, jer generisani radovi mogu da izgledaju slično, pa i identično radovima drugih korisnika.

Kaže i da umjetnici koji koriste AI platforme nemaju potpunu kontrolu nad procesom generisanja ilustracija.

”Platforme koriste algoritme za generisanje ilustracija i iako se stil i neke druge postavke mogu prilagoditi, ne postoji način da se potpuno utiče na sami proces”, kaže Milić.

foto: Marija Milić

Kod korišćenja AI platformi, kako je rekla, treba voditi računa i o autorskim pravima, jer one koriste ogromne baze podataka umjetničkih djela iz cijelog svijeta.

”Postoje različiti stavovi o tome kako bi autorska prava trebalo da se primjenjuju na AI generisani sadržaj, jer se radi o tehnologiji koja se ubrzano razvija, a pravni propisi nisu još potpuno jasni”, poručuje ona.

Bonus video: