Podgorica na dlanu zahvaljujući Marku i Aleksi

Maturanti podgoričke Elektro škole napravili aplikaciju pomoću koje će se turisti koji posjete glavni grad lakše snalaziti

42488 pregleda 835 reakcija 23 komentar(a)
Podgorica, Foto: Shutterstock
Podgorica, Foto: Shutterstock

Turistima koji sve češće posjećuju glavni grad Crne Gore, od naredne sedmice biće mnogo jednostavnije da se snađu kroz Podgoricu i saznaju koji su to spomenici kulture koje bi trebalo da obiđu.

Sve to će biti lakše zahvaljujući aplikaciji “Podgorica na dlanu”, koju su napravili maturanti Elektro škole Marko Šćepanović i Aleksa Čović.

Njih dvojica već su prepoznati u svijetu robotike, jer zahvaljujući svojoj nevladinoj organizaciji “Udruženje mladih inovatora i pronalazača Crne Gore” pomažu osnovcima da steknu znanja iz ove oblasti. Zahvaljujući robotici naučili su da programiraju pa, su svoju ideju poslali na konkurs Turističke organizacije Podgorice, koja se ticala kulturne valorizacije. Njihova ideja dopala se ljudima iz TO, te su finansirali ovaj projekat mladih inovatora.

O svojoj aplikaciji koja će biti dostupna već prvih dana maja, Šćepanović i Čović pričaju za Magazin...

Kako ste došli na ideju da napravite aplikaciju “Podgorica na dlanu”?

Marko Šćepanović: Istraživali smo koji se to sve spomenici nalaze na teritoriji Podgorice i za neke se sam i zapitali ša predstavljaju, a onda smo se upitali kako li je turistima koji posjećuju Podgoricu. Razmišljali smo šta bi bilo zanimljivo i korisno da se kreira, a da može pomoći turistima i došli smo na ideju za aplikaciju “Podgorica na dlanu”. Pored toga što nam je ideja djelovala kreativno i veoma inovativno smatrali smo da bi sama aplikacija bila veoma korisna jer bi sve informacije o spomenicima bile dostupne na telefonu, a to je nešto što bi svim posjetiocima glavnog grada olakšalo da se upoznaju sa svim spomenicima koje Podgorica ima.

Marko Šćepanović
Marko Šćepanovićfoto: Privatna arhiva

Za sada ova aplikacija rađena je za konkurs Valorizacija kulturne baštine. Kako će to turisti uz pomoć iste lakše upoznati Podgoricu?

Aleksa Čović: Turisti će unutar aplikacije moći da pronađu spomenike na teritoriji glavnog grada. Mogu da vide listu svih spomenika, a kada otvore spomenik sa liste, mogu da pročitaju sve informacije o spomeniku, pogledaju slike, vide lokaciju spomenika i kako da dođu do njega. Na taj način turisti će osim što mogu da saznaju sve informacije o spomeniku moći ako da dođu do istog.

Za sada su samo informacije o spomenicima i kulturnim obilježjima Podgorice. Hoće li se ova aplikacija širiti i pokazati i neka druga mjesta u glavnom gradu Crne Gore?

Aleksa Čović: Aplikacija je prvenstveno namijenjena za spomenike i kulturnu baštinu na teritoriji Podgorice, ali se u sklopu nje nalaze i popularna i istorijska mjesta u glavnom gradu poput Sastavaka, Duklje ili Trga nezavisnosti.

Aleksa Čović
Aleksa Čovićfoto: Privatna arhiva

”Podgorica na dlanu” je aplikacija kreirana za sve posjetioce i turiste u glavnom gradu, a hoće li zahvaljujući njoj i Podgoričani upoznati i saznati nešto novo o svom gradu?

Marko Šćepanović: Aplikaciija je namijenjena prvenstveno turistima, ali svakako da će ovu aplikaciju moći da koriste i građani Podgorice i da se na taj način bolje upoznaju sa spomenicima u svom gradu i nauče i saznaju nešto što ranije možda nisu znali.

Je li bilo teško skupiti podatke o svim spomenicima kulture i obilježjima glavnog grada, i da li se upravo kroz kulturno nasljeđe najbolje može upoznati jedno mjesto?

Aleksa Čović: S obzirom na veliki broj spomenika i informacijama o njima, prikupljanje svih tih informacija bi sigurno bilo teško da nam nije pomogla Turistička organizacija Podgorice koja ima sve te informacije koje se nalaze unutar aplikacije. Oni su nam u ovom dijelu pružili značajnu pomoć i olakšali nam prikupljanje informacija.

Nisu zaboravili ni Sahat kulu
Nisu zaboravili ni Sahat kulufoto: Shutterstock

Aplikacija ima i svoje filtere, te je TO Podgorica učestvovala na način što je obilježila one spomenike koji su “najbitniji” da bi se na pravi način upoznao glavni grad. Koji su to spomenici kulture po kojima je Podgorica prepoznatljiva?

Marko Šćepanović: Turistička organizacija je obilježila one spomenike koje smatraju najbitnijim i najznačajnijim kako bi turisti to vidjeli unutar aplikacije. Jedan od takvih spomenika jeste Sahat kula koja je prepoznatljiv simbol Podgorice u Staroj varoši, ili Sastavci i most na Sastavcima koji su poznato mjesto i popularno među mlađim Podgoričanima.

Sastavci i stari most mjesto po kojem je Podgorica karakteristična
Sastavci i stari most mjesto po kojem je Podgorica karakterističnafoto: Shutterstock

Za sada je aplikacija dostupna na našem, engleskom i italijanskom jeziku, no pored proširenja jezika planirate da radite i 3D modele spomenika, a biće dostupan i audio-tekst. Na koji način se ova verzija još može poboljšati?

Marko Šćepanović: Unutar same aplikacije već postoje mogućnosti za dodavanje 3D modela i audio čitanja teksta. Postoji još ideja za nadogradnju i poboljašanje same aplikacije.

Hoćete li ovakve aplikacije raditii za ostale crnogorske gradove?

Aleksa Čović: Ova aplikacija je namijenjena za Podgoricu i Turističku organizaciju Glavnog grada koja će je koristiti, ali ako aplikacija zaživi, tu smo da je popularizujemo i podignemo za Crnu Goru.

Bonus video: