Intel u Poljskoj otvara fabriku mikročipova

Američka kompanija odabrala je lokaciju u blizini grada Vroclava na jugozapadu Poljske, a fabrika bi trebalo da počne da radi 2027. godina

1516 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shuterstock
Ilustracija, Foto: Shuterstock

Proizvođač mikročipova Intel najavio je da će u Poljskoj otvoriti novo postrojenje vrijedno 4,6 milijardi eura kako bi povećao kapacitete kompanije u Evropi.

Američka kompanija odabrala je lokaciju u blizini grada Vroclava na jugozapadu Poljske, a fabrika bi trebalo da počne da radi 2027. godina.

Kompanija je prošle godine objavila kako je Poljska među zemljama koje će imati korist od investicionog plana kompanije koji je procijenjen na 33 milijarde eura, a kroz koji su planirana ulaganja u postrojenja u Njemačkoj, Irskoj, Italiji, Španiji i Francuskoj, prenosi SEEbiz.

"Fabrika u Vroclavu, za koju se očekuje da će otvoriti dvije hiljade radnih mjesta, blisko će sarađivati sa Intelovom fabrikom za proizvodnju najsavremenijih mikročipova u Magdeburgu u Njemačkoj", piše Politico.

Dok će radnici u Intelovim fabrikama u Njemačkoj i Irskoj proizvoditi takozvane vafere odnosno pločice koje služe kao osnova za mikročipove.

Prema planu, nova fabrika u Poljskoj radiće na rezanju vafera na pojedinačne čipove te će ih testirati prije nego što oni postanu dostupni korisnicima.

Bonus video: