Velika modernizacija mreže jasno izdvojila Telekom na tržištu, kompanija spremna za ljetnju sezonu

Modernizacija mobilne mreže Crnogorskog Telekoma jasno izdvaja tu kompaniju na tržištu i pozicionira je kao stabilan i uvijek dostupan servis korisnicima, što je posebno važno tokom ljetnje sezone, u kojoj je internet saobraćaj za 50 odsto veći nego u ostatku godine.

13915 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Telekom
Foto: Telekom

To je saopšteno na radnom doručku sa novinarima koji je Crnogorski Telekom organizovao kako bi predstavio rezultate velike modernizacije mobilne mreže, projekta koji je započet prije gotovo dvije godine.

Na ovom događaju Telekom je najavio i skori prelazak na savremenu VoLTE (Voice over LTE) tehnologiju, koja će korisnicima pružiti mogućnost da budu povezani na internet dok razgovaraju telefonom, i omogućiti bolji kvalitet glasovnih servisa. VoLTE projekat Telekom realizuje u saradnji sa strateškim partnerom, kompanijom Samsung, kao i drugim najvećim proizvođačima mobilnih uređaja (Apple, Xiaomi...), koji u Crnoj Gori na terenu vrše sertifikaciju svojih mobilnih uređaja.

Izvršni direktor Crnogorskog Telekoma, Stjepan Udovičić, u uvodnom obraćanju, kazao je da je ta kompanija u posljednje dvije godine pokrenula veći investicioni ciklus na mobilnoj i fiksnoj mreži, kao i da je cilj današnjeg okupljanja da pokažu kako prate i primijenjuju razvoj 5G mreže u Evropi.

„Smatramo da je jako bitno da predstavnici medija razumiju suštinu svega što Telekom, kao lider u zemlji, radi u cilju unapređenja telekomunikacijskog sektora, industrije, ekonomije...“, naveo je Udovičić.

Direktor Sektora tehnike u Telekomu, Jovan Ćetković, napomenuo da je modernizacija mobilne mreže vrlo intezivna investicijska aktivnost, koja je obuhvatila sve elemente mreže. Kazao je da Telekom ima oko 400 lokacija sa kojih pruža usluge mobilnog interneta i svih servisa u sklopu te mreže, a modernizacijom su obuhvaćene sve lokacije, i projekat je već pri kraju.

On je istakao i da su posebno ponosni na 5G mobilnu mrežu, koju su u Crnoj Gori prvi pustili u komercijalni rad.

„Prvi smo lansirali komercijalnu 5G mrežu i postigli gigabitne brzine u toj mreži, a zatim lansirali komercijalnu 5G mrežu na visokim frenkvencijama. Već poslije nekoliko mjeseci smo pokrili polovinu populacije, a u ovom momentu ta pokrivenost 5G signalom je 80 odsto“, rekao je on i dodao da je pokrivenost 4G mrežom 97 odsto.

Rekao je da su na prošlogodišnjoj aukciji zakupili najviše 5G spektra, čime su se stvorili uslovi za uvođenje gigabitnih brzina u mobilnoj mreži i jaku konkurentnu prednost Telekoma u narednih 15 godina.

“Napominjem i da ne zapostavljamo ni fiksnu mrežu koja je dominatno investicijski vezana za širenje optičke mreže, koja je tehologija budućnosti i koju smo davno doveli u Crnu Goru”, istakao je Ćetković.

Istakao je da je prioritet širenje fiksne optičke mreže i plan je da oko 70 odsto domaćinstva bude pokriveno Telekom optičkom mrežom.

Ćetković je saopštio da je mobilna mreža Telekoma u prošloj godini korisnicima omogućila najveće prosječne brzine intereneta na čitavoj teritoriji zemlje, što su i pokazali rezultati zvaničnog mjerenja kvaliteta servisa mobilnih mreža koje sprovodi Agencija za elektronske komunikacije (EKIP).

Napomenuo je da je u prethodnoj godini kroz mrežu Telekoma prošlo skoro 40 odsto ukupnog internet saobraćaja u zemlji, što Telekom stavlja na prvu poziciju u zemlji.

„Kada se sabere saobraćaj u fiksnoj i mobilnoj mreži, Crnogorski Telekom kroz svoju mrežu dnevno propusti 600 hiljada gigabajta”, rekao je Ćetković i dodao da je skala i količina saobraćaja za koji moraju obezbijediti stabilnost ogromna i zahtjevna.

On je kazao da je Telekom kao operator zakupio najviše spektra na tržištu, što je garancija da je kvalitet mreže koji sada imaju apsolutno najbolji u Crnoj Gori.

„Korisnici sigurno koriste više saobraćaja nego što je to bilo prošle godine i mi u ovoj industriji ne možemo i nećemo da stanemo“, poručio je Ćetković.

Dodao je i da su spremni za prelazak na VoLTE, koji će korisnicima pružiti bolje iskustvo u obavljanju poziva i omogućiti bolji kvalitet zvuka i brže uspostavjanje poziva.

„Osim toga, korisnici će moći da koriste internet tokom telefoniranja bez uticaja na kvalitet poziva i internet servisa“, napomenuo je Ćetković.

Direktor Sektora za digitalnu transformaciju i razvoj servisa, Dušan Banović, kazao je da potrebe korisnika usmjeravaju tehnološka unapređenja Telekoma.

„Telekom na dnevnom nivou prati kako korisnici reaguju na različite segmente našeg poslovanja i usluga koje pružamo, ali i na mjesečnom nivou zahvaljujući istraživanjima koje sprovodi naša grupa”, rekao je Banović.

On je rekao da je upravo zahvaljujući modernizaciji mreže i ulaganju u tehnologiju Telekom visoko pozicioniran na tržištu, i da je tehnološki spreman simetrični prenos podataka velikim brzinama, na optici do 10Gb/s u oba smjera, koji će biti ključan za interaktivne servise u budućnosti, kakvi su AR/VR, gaming, IPTV, video na zahtjev...

„Ispunili smo značajne ciljeve i realizovali velike projekte da možemo da u potpunosti opravdamo povjerenje naših korisnika“, poručio je Banović.