Meta pokrenula Threads, konkurenta Tviteru

Aplikacija zabilježila pet miliona prijava u prva četiri sata postojanja

5070 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Osnivač Mete Mark Zakerberg pokrenuo je dugo očekivanu aplikaciju Threads koja bi trebala da bude glavni konkurent Tviteru Ilona Muska, čime je pojačano rivalstvo između dvojice tehnoloških multimilijardera.

"Učinimo ovo. Dobrodošli u Threads", napisao je Zakerberg u svojoj prvoj objavi na aplikaciji, zajedno s emodžijem vatre. Rekao je da je aplikacija zabilježila pet miliona prijava u prva četiri sata postojanja, prenosi agencija Rojters.

Slično kao i Tviter, aplikacija sadrži kratke tekstualne objave koje korisnici mogu da lajkuju, ponovo objavljivati i na njih odgovarati. Postovi mogu biti dugi do 500 znakova i uključivati i fotografije i video zapise u trajanju do pet minuta.

Dostupan je u više od 100 zemalja na Apple App i Google Play prodavnici, piše u postu na blogu Meta.

Analitičari kažu da bi glavna prednost nove aplikacije mogla da bude povezanost Threadsa s Instagramom i njegovom bazom korisnika, kao i reklamnim mehanizmom.

To bi moglo da smanji prihode od oglašavanja Tviteru u vrijeme kada novo rukovodstvo te kompanije pokušava da oživi njen posrnuli posao.

Iako je Threads pokrenut kao samostalna aplikacija, korisnici se mogu prijaviti pomoću svojih imena i lozinki za Instagram i pratiti iste naloge, što ga potencijalno čini jednostavnim dodatkom postojećim navikama za više od dvije milijarde aktivnih korisnika Instagrama mjesečno.

"Ulagači ne mogu a da ne budu pomalo uzbuđeni zbog mogućnosti da Meta stvarno ima 'ubicu Tvitera'", rekao je Dani Hevson, vođa finansijske analize investicione kompanije AJ Bell.

Rojters navodi i da su dionice Mete u srijedu porasle za tri odsto prije lansiranja Threadsa, time nadmašivši dobitke konkurentskih tehnoloških kompanija dok je šire tržište palo.

Lansiranje Threadsa uslijedilo je nakon što su Zakerberg i Mask mjesecima razmjenjivali kritike i prijetili da će se boriti jedan protiv drugoga u meču borilačkih vještina u kavezu u Las Vegasu.

Mask je kupio Tviter za 44 milijarde dolara u oktobru prošle godine, ali je njegova vrijednost od tada pala jer se suočio s odlaskom oglašivača zbog kontroverzi oko moderiranja sadržaja. Njegov posljednji potez uključivao je ograničenje broja tvitova koje korisnici mogu da pročitaju dnevno.

Bonus video: