Da li je Treds alternativa Tviteru?

Tviter je nekim korisnicima postao manje interesantan otkako ga je preuzeo Ilon Mask. Ali, nije bilo prave alternative. Sada na tržište kratkih poruka uleće Mark Zakerberg sa aplikacijom "Treds"

4721 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Mnogi korisnici Tvitera su ljuti: Ilon Mask je od 1. jula ograničio broj tvitova koji mogu da se vide tokom jednog dana – dugogodišnji korisnici mogu dnevno da vide hiljadu tvitova, novi članovi 500, a ko se pretplati može da vidi 10.000.

Hešteg #RIPTvitter odmah je postao trend. Mnogi korisnici javno su zaprijetili da će okrenuti leđa platformi za kratke poruke.

Otkako je Ilon Mask preuzeo Tviter u oktobru 2022. mnogo toga se promijenilo: ukinuta je blokada za profile koji su bili blokirani zbog širenja govora mržnje i teorija zavjere. Oznaka za verifikovane profile je uklonjena i umjesto toga sličan znak je mogao da se dobije na poklon od Tvitera ili da se kupi. Zbog toga su se s te platforme povukli mnogi oglašivači i korisnici. Ipak, mnogi političari, vodeći biznismeni, novinari i aktivisti ostali su na Tviteru – zbog nedostatka alternative.

Kakva je Zakerbergova alternativa Tviteru?

Ipak, izgleda da će sada alternative biti: Mark Zakerberg, generalni direktor Meta (nekada se zvao samo Fejsbuk), na tržište izbacuje konkurenciju. Aplikacija Instagrama pod nazivom "Treds" (Threads) već je najavljena za ovaj četvrtak (6. juli).

U "Google Play Store" piše: "Na Tredsu se okupljaju zajednice kako bi razgovarale o svemu, od tema koje vas zanimaju danas, do sutrašnjih trendova. Svoje omiljene autore, kao i druge koji vole iste stvari, možete da pratite, dijelite i direktno se s njima povežete. Ili da izgradite novu zajednicu pratilaca da biste sa svijetom podijelili svoje ideje, mišljenje i kreativnost".

U Evropskoj uniji, međutim, Treds neće stići "u dogledno vrijeme", prenosi list "Ajriš independent" pozivajući se na nadležnu irsku službu za zaštitu podataka. Treds će u početku biti pušten samo u SAD i Velikoj Britaniji.

Da li je Treds ozbiljan konkurent?

Pošto je nova aplikacija povezana s Instagramom, aplikacijom za fotografije i video-snimke, korisnici ne moraju da počnu od nule, već mogu da se prijave s postojećim nalogom. Instagram širom svijeta koristi oko milijardu ljudi, znatno više od Tvitera, koji je krajem 2022. koristilo skoro 370 miliona ljudi. To znači da bi Tviter ovoga puta zaista mogao da se suoči s ozbiljnim konkurentom.

Kompanija "Meta" ima sva finansijska sredstva da reklamira svoj novi proizvod, kao i mnogo sopstvenih platformi gdje može da plasira reklamu: Fejsbuk, Fejsbuk gejming i Votsap. A sa mesindžerima na Fejsbuku i Instagramu, kao i na Votsapu, ima i iskustvo s razmjenom poruka i tekstova.

Duel Ilona Maska i Marka Zakerberga?

"Vol strit džornal" piše o dugodišnjoj javnoj svađi između dvojice milijardera, šefova Tvitera i Meta platformi. Prije dvije nedelje sukob je dostigao novu dimenziju: povodom prvih glasina o novoj aplikaciji, Ilon Mask je (u šali) najavio da želi fizički da odmjeri snagu sa Zakerbergom.

Zakerbegr mu je na Instagramu odgovorio: "Kaži gdje". "Vegas Oktagon", uzvratio je Mask na Tviteru, misleći na mjesto gdjje se održavaju borbe u mješovitim borilačkim vještinama (MMA).

Ne zna se da li je ovo samo šala. U svakom slučaju, na internetu je krenula diskusija o mogućem ishodu tog duela. Zakerberg se smatra jasnim favoritom, jer godinama trenira džiju-džicu, dok Ilon Mask baš i ne važi za sportskog tipa. "Bože, daj da se to desi", napisao je novinar Tejlor Lorenc, kojem je Mask nekoliko puta zabranjivao pristup Tviteru.

Šta je s "Mastodonom"?

Odmah nakon što je Mask preuzeo Tviter, mnogi su aplikaciju "Mastodon" vidjeli kao ozbiljnu konkurenciju. Platforma nazvana po životinji iz kamenog doba srodnoj mamutu, dio je otvorene mreže "Fediverse" na kojoj sarađuju nezavisne društvene mreža i servisi.

Ipak, ta platforma nije uspjela da se afirmiše – ima manje od dva miliona korisnika širom svijeta. Jedan od mogućih razloga je što je komplikovana za korisnike.

Šta je s projektom bivšeg šefa Tvitera?

S druge strane, projekat bivšeg šefa Tvitera Džeka Dorsija, "Bluesky", izgleda skoro kao Tviter, ali je organizovan na decentralizovan način. Platforma je od marta dostupna u beta verziji, ali, na nju morate biti pozvani. Kao razlog su navedeni problemi s performansama.

Neko vrijeme se pozivnim kodovim trgovalo na I-beju, a cijena je bila nekoliko stotina dolara. Međutim, pitanje je da li će aplikacija uopšte moći da pridobije pomjena vrijedan broj korisnika, ako ikada i bude radila kako treba.

A šta je s mrežom Donalda Trampa?

Nakon što je nalog Donalda Trampa na Tviteru blokiran, bivši predsjednik SAD stvorio je sopstvenu platformu "Društvena istina" (Truth Social). Ona baš i nije uspješna: procjenjuje se da je koristi oko pet miliona ljudi. Prema Trampovim riječima, koji je vlasnik 90 odsto te mreže, profit je iznosio samo 201 dolar.

Inače, u SAD postoje još tri platforme koje su usmjerene na korisnike s desničarske scene: platforme: "Gab", "Parler" i "Gettr".

Bonus video: