Onlajn prevare koje se šire preko Tredsa

Stručnjaci kompanije Kaspersky otkrili su nekoliko obmanjujućih taktika koje su usmjerene prema korisnicima, poput maskiranja u aplikaciju Treds i dobijanja neovlašćenog pristupa nalozima, ličnim i finansijskim podacima

7181 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nova društvena mreža Treds kompanije Meta, počela je sa radom 5. jula ove godine i za samo nedelju dana prikupila je impresivnih 100 miliona registracija.

Međutim, kao što se često dešava sa popularnim trendovima, prevarantima nije dugo trebalo da počnu da zloupotrebljavaju novu platformu zarad lične koristi, piše N1.

Stručnjaci kompanije Kaspersky otkrili su nekoliko obmanjujućih taktika koje su usmjerene prema korisnicima, poput maskiranja u aplikaciju Treds i dobijanja neovlašćenog pristupa nalozima, ličnim i finansijskim podacima.

Prevaranti su razvili fišing stranice koje oponašaju nepostojeću veb verziju Treds-a, pa korisnici bivaju obmanjeni da unesu login podatke.

S obzirom da je Treds povezan sa drugim META uslugama, postoji rizik i od gubitka pristupa na drugim društvenim mrežama, kao što su Instagram ili Facebook. Pored krađe identiteta, lakovjerni korisnici se izlažu opasnosti javnog objavljivanja privatnih podataka, kao i finansijskim rizicima, pa lični ili kompanijski bankarski podaci mogu završiti u pogrešnim rukama.

Pored ove, postoji i druga vrsta prevare u kojoj se “nudi“ fiktivna usluga pod nazivom Treds Coin, koja navodno premošćuje jaz između fizičkog i digitalnog svijeta, posebno unutar Metaversa. Korisnici dolaze u iskušenje da kupe Treds Coin, koristeći Ethereum, i tako se izlažu potencijalom finansijskom gubitku.

Druga vrsta lažnih ponuda korisnicima nudi mogućnost da besplatno generišu pratioce na novoj društvenoj mreži – 10.000, 25.000 ili 50.000 pratilaca.

Kada se odabere željena opcija, od korisnika se traži verifikacija, poput slanja SMS-a, kao i potencijalno osvajanje posebne nagrade. Međutim, da bi dobili nagradu, od korisnika se traži da izvrše jednokratnu uplatu. Nažalost, ne samo da nema nagrade, nego se gubi novac, a da stvar bude gora, korisnici se podstiču da podijele ovu “uslugu“ sa svojim prijateljima putem SMS-a, čime nesvjesno podstiču širenje prevare.

"Prevaranti su usavršili metode kojima zloupotrebljavaju popularne trendove, zbog čega je važno uvijek biti na oprezu. Rasprostranjenost prevara vezanih za aplikaciju Treds služi kao podsjetnik sa kakvim se sve rizicima svakodnevno suočavamo u digitalnom okruženju. Koristeći različite vrste obmana i taktika za prikupljanje podataka, prevaranti ciljaju na vašu ličnu i finansijsku sigurnost. Kako bismo se zaštitili, moramo obazrivo razmišljati, pažljivo ispitati sumnjive aktivnosti i, prije svega, koristiti mjere sajber zaštite. Ako budemo oprezni i ne nasijedamo na iskušenja popularnih trendova, lakše ćemo se odbraniti od sajber prijetnji i biti sigurniji u digitalnom svijetu“, komentariše Olga Svistunova, stručnjak za bezbjednost kompanije Kaspersky.

Bonus video: