SAD: Robotaksi će u San Francisku voziti 24 sata: "Biće spori i ometaće saobraćaj"

Komisija je šest sati saslušavala komentare lokalnog stanovništva i posebnih interesnih grupa koje podržavaju ili se protive odluci

5656 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kalifornijska komisija za komunalne usluge (CPUC) je uprkos snažnom protivljenju lokalne zajednice i gradskih agencija omogućila robotaksijima kompanija Alphabet i General Motors vožnju San Franciskom u svako doba dana.

Nakon donijete odluke robotaksiji Waymo i Cruise smiju da voze gradom putnike i danju i noću, pa im tu uslugu mogu i naplatiti.

Do 100 km/h na sat i po lošem vremenu

Waymo će smjeti da vozi brzinom do 100 kilometara na sat i po lošem vremenu, dok će Cruise biti ograničen na 60 kilometara na sat i neće smjeti da vozi kada vremenske prilike to ne dopuštaju.

Komisija je šest sati saslušavala komentare lokalnog stanovništva i posebnih interesnih grupa koje podržavaju ili se protive odluci.

Agencija za prevoz i bezbjednost tvrdi da robotski automobili mogu ometati vatrogasce, uzrokovati saobraćajne gužve i kršiti druga pravila u saobraćaju, te da kompanije nisu u potpunosti otkrile podatke koji ukazuju na te probleme. Agencija je zato zatražila opreznije uvođenje robotaksija.

Cruise i Waymo, s druge strane, tvrde da su njihovi robotaksiji bezbjednost od ljudskih vozača te da nisu uzrokovali smrt ili povrede opasne po život tokom miliona ukupno pređenih kilometara.

Alphabet i General Motors sada imaju dopuštenje za pokretanje plaćene taksi službe u cijelom gradu u svako doba dana i saopštile su da zbog toga planiraju da uvedu više automobila. Zajedno imaju više od 500 autonomnih vozila, koja se već nalaze na putevima San Franciska.

Cruise i Waymo nisu nagovijestili u kom roku mogu uspostaviti danonoćnu uslugu taksija, ali su obećali da će to učiniti uskoro.

Bonus video: