VIDEO Kina: U Pekingu se održava Svjetska konferencija robota

Na Svjetskom sajmu robota predstavljeno je više od 600 robotskih proizvoda, iz više od 140 domaćih i stranih kompanija

5734 pregleda 0 komentar(a)
Svjetska konferencija robota u Pekingu, Kina, Foto: Printscreen YouTube
Svjetska konferencija robota u Pekingu, Kina, Foto: Printscreen YouTube

Humanoidi su bili u centru pažnje na Svjetskoj konferenciji robota 2023. u Pekingu (World Robot Expo 2023).

Možete li zamisliti drevne kineske pesnike Li Bai i Du Fu, moderne barmene i državne službenike koji se pojavljuju pred vama u obliku robota? Današnji roboti to već rade, navode kineski mediji, prenosi N1.

Na Svjetskom sajmu robota predstavljeno je više od 600 robotskih proizvoda, iz više od 140 domaćih i stranih kompanija.

Mnogo je očekivanja od humanoidnih robota. Mnogi se „bave“ uslužnim djelatnostima.

Liu Julong, direktor u komaniji Dream Technology, navodi da je sljedeći korak da obuče robota da postane pomoćnik u porodičnom životu, da pomaže ljudima da organizuju i skladište stvari. „Takođe ćemo napraviti da postanu operateri u industrijskoj proizvodnji“, navodi.

Roboti mogu pomoći u branju voća i povrća. Na sajmu je predstavljen jedan koji može da ubere čeri paradajz na svakih tri do šest sekundi.

"Prva prednost naših robota je brzina, a druga tačnost. Osim toga, AI algoritam omogućava našem robotu da procijeni da li plod ispunjava zahtjeve branja – kroz oblik, boju i veličinu, čime se mogu izbjeći oni sa bolestima i štetočine“, navodi Žu Lui iz kompanije K2 Tech, koja ga je napravila.

Ne može se poreći, doba robota je stiglo. Dizajneri navodi da rade na tome da robote učine sigurnijim, pouzdanijim i moćnijim da pomognu ljudima.

Bonus video: