Maskov "X" je najveći izvor lažnih vijesti, kaže zvaničnica EU

"Iks je platforma sa najvećim odnosom lažnih ili dezinformacionih postova", rekla je Jurova

3266 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Visoka zvaničnica Evropske unije rekla je u utorak, 26. septembra, da je društvena mreža Iks (X), ranije poznata kao Tviter, najveći izvor lažnih vijesti i pozvala vlasnika Ilona Maska (Elon Musk) da poštuje zakone ovog bloka koji imaju za cilj borbu protiv dezinformacija.

Uoči predstojećih izbora, Gugl, TikTok, Majkrosoft i Meta takođe imaju više posla u borbi protiv dezinformacija, od kojih veliki dio dolazi iz Rusije, koja koristi društvene medije za vođenje "rata ideja" protiv demokratije, izjavila je potpredsjednica Evropske komisije Vera Jurova.

Ruska operacija dezinformisanja je "oružje masovne manipulacije vrijedno više miliona eura koje je usmjereno kako na Ruse, tako i na Evropljane i ostatak svijeta", rekla je ona na konferenciji za novinare u Briselu.

S obzirom da su izbori zakazani u Slovačkoj i Poljskoj u narednim nedjeljama, a za Evropski parlament sljedeće godine, velike onlajn platforme moraju da se pozabave rizikom od miješanja, istakla je Jurova.

Kremlj i drugi zlonamjerni akteri "pokušaće da iskoriste dizajn platformi za manipulaciju", rekla je potpredsjednica Evropske komisije.

Ona je dala ažurirane informacije o Kodeksu prakse dezinformisanja 27-člane EU iz 2022. Gugl, TikTok, Majkrosoft i Meta kao krovna kompanija Fejsbuka i Instagrama su se prijavili na dobrovoljni kod prošle godine, ali je Tviter odustao nakon što je Mask kupio platformu.

"Iks je platforma sa najvećim odnosom lažnih ili dezinformacionih postova", rekla je Jurova.

Na email upućen press službi kompanije za komentar, stigao je automatski generisani odgovor: "Zauzeti smo sada, molimo vas da se javite kasnije".

Evropska komisija, izvršno tijelo Evropske Unije, objavila je studiju o šest onlajn platformi u Poljskoj, Slovačkoj i Španiji koja je otkrila da Tviter ima najviše dezinformacija i najveći omjer aktera dezinformacija.

Jourova je upozorila Maska da "on nije van domašaja" samo zato što je njegova kompanija nije dio kodeksa. Kod je ugrađen u striktini novi skup obaveznih evropskih propisa poznatih kao Zakon o digitalnim uslugama, koji najveće onlajn platforme, uključujući Iks, podvrgava najvišem nivou kontrole.

"Sada postoje obaveze koje daje strogi zakon, tako da je moja poruka za Tviter: 'Morate da se pridržavate strogog zakona, a mi ćemo pratiti šta radite'", rekla je Jurova.

Prema kodeksu, onlajn platforme su saglasne da se obavežu na mjere koje imaju za cilj smanjenje dezinformacija i moraju redovno da podnose izvještaje.

Nakon podnošenja "osnovnih" izvještaja, u utorak su objavljeni njihovi prvi šestomjesečni pregledi u kojima se navodi kako ispunjavaju ta obećanja.

Bonus video: