Grupa stručnjaka od EU traži zabranu tehnologije za prepoznavanje lica

Kako prenosi Politiko, predstavnici Evropskog parlamenta, EU Komisije i vlada država članica EU trebalo bi da održe treću rundu pregovora tom zakonu od 2. do 3. oktobra

8038 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Grupa od 180 stručnjaka za tehnologiju i privatnost objavila je u utorak ujutro otvoreno pismo u kome traže zabranu korišćenja tehnologije za prepoznavanje lica.

Pismo je objavila koalicija od 120 nevladinih organizacija, uz podršku 60 stručnjaka i u njemu pozivaju “policiju, druge državne organe i privatne kompanije da odmah zaustave svaku upotrebu tehnologije za prepoznavanje lica u javnim prostorima i njeno korišćenje u kontekstu migracija ili azila”, prenosi N1

“Imamo čitav niz zabrinutosti u vezi sa nadzorom prepoznavanja lica, od njegove nekompatibilnosti sa ljudskim pravima, do mogućnosti diskriminatornog uticaja, nedostatka zaštitnih mjera, nedostatka baze dokaza, nedokazanog slučaja neophodnosti ili proporcionalnosti, nedostatak dovoljne pravne osnove, nedostatak zakonodavnog nadzora i nedostatak demokratskog mandata,” navodi se u pismu.

Ovo je dio kampanje koju stručnjaci za tehnologiju i privatnost na internetu vode protiv tehnologije za prepoznavanje lica, u vrijeme finalnih pregovora oko konačne verzije teksta Zakona o vještačkoj inteligenciji EU.

Kako prenosi Politiko, predstavnici Evropskog parlamenta, EU Komisije i vlada država članica EU trebalo bi da održe treću rundu pregovora tom zakonu od 2. do 3. oktobra.

Bonus video: