Telekom mreža ulazi u novu eru – gašenjem prevaziđenih tehnologija predvode tehnološku revoluciju u Crnoj Gori

Ćetković: Kreiramo okruženje da stvorimo još bržu i superiorniju Telekom mobilnu mrežu

30584 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Telekom
Foto: Telekom

Razvoj novih tehnologija u svijetu telekomunikacija – posebno očigledan kroz ekspanziju 5G i 4G mreža – predstavlja prekretnicu u načinu na koji živimo, radimo i komuniciramo. Napredne mreže dovele su do prethodno neviđenog ubrzanja u prenosu podataka i omogućile razvoj i korišćenje tehnološki naprednih aplikacija poput virtuelne i proširene stvarnosti (VR/AR), 4k striminga, pametnih rješenja u domovima i gradovima.

Sve to je bilo nezamislivo u eri 2G i 3G mrežnih tehnologija, pa nam ovaj tehnološki napredak, drugim riječima, omogućava stvaranje društva i ekonomije koji su bolje povezani, pametniji i efikasniji.

Telekom
foto: Telekom

Crnogorski Telekom je kroz kontinuirane investicije u mrežne tehnologije osigurao da danas pokriva preko 80% stanovništva 5G signalom – koji je upravo Telekom lansirao u Crnoj Gori – dok 4G mrežom pokriva 97% stanovništva. Osim što ima najveću mrežu, Crnogorski Telekom u ovom trenutku ima i najbržu 4G i 5G mrežu u zemlji (sa najvećom prosječnom brzinom u poređenju s konkurencijom), a već niz godina i najveći protok internet saobraćaja u mobilnoj mreži u Crnoj Gori, što ilustruje pouzdanost i kapacitet mobilne mreže Telekoma.

Imajući u vidu potrebe korisnika, i u želji da dodatno unaprijedi njihovo iskustvo u mobilnoj mreži Telekoma, ova kompanija je nedavno – prva u Crnoj Gori – predstavila VoLTE tehnologiju i omogućila svojim korisnicima da razgovaraju istovremeno pretražujući na svom mobilnom uređaju internet sadržaje visokog kvaliteta, uz značajno bolji kvalitet servisa i još kraće vrijeme uspostavljanja poziva.

5G i 4G tehnologije, zaključuju iz Telekoma, daleko su efikasnije i bolje u prenosu podataka radio tehnologijama, i postojeća 3G mreža, u tehnološkom i poslovnom kontekstu, polako gubi smisao.

„3G mreža, iako revolucionarna u svoje vrijeme, danas je tehnološki prevaziđena, zaostaje u odnosu na 4G i 5G tehnologiju i ni na jedan način ne može se mjeriti sa novim mrežama koje već imamo razvijene u Crnoj Gori. Upravo u toj činjenici temeljimo plan za postepeno gašenje 3G mreže – koje će se u potpunosti realizovati do kraja ove godine – kako bismo spektar, resurse i pažnju u potpunosti usmjerili na dalji razvoj 5G i 4G tehnologije.

Ova odluka podudara se sa svjetskim trendom gašenja 3G tehnologije, koji predvode tehnološki napredne zemlje poput Singapura, Hongkonga, Japana, Njemačke, i u Telekomu smo ponosni što smo među globalnim telekomunikacionim liderima koji su stvorili uslove za potpuni prelazak na mrežu budućnosti“, kazao je Stjepan Udovičić, izvršni direktor Crnogorskog Telekoma.

Telekom
foto: Telekom

Budući da je riječ o veoma kompleksnom projektu, u Telekomu su u prethodnom periodu intenzivno radili na tome da korisnici i kroz ovu fazu unapređenja mreže prođu sa vrhunskim korisničkim iskustvom, a kompanija tokom ovog procesa stoji na raspolaganju svim poslovnim i privatnim korisnicima.

„Gašenje 3G mreže kako bismo se posvetili tehnologijama budućnosti označava novu eru u telekomunikacijama u Crnoj Gori, i potvrđuje našu kompaniju kao lidera u industriji. Telekom je već izgradio izuzetno brzu i pouzdanu mrežu koja korisnicima pruža neuporedivo iskustvo u prenosu podataka i povezivanju s digitalnim svijetom, pa ovim potezom još jednom pokazujemo posvećenost inovacijama i pružanju naprednih servisa korisnicima.

U Crnogorskom Telekomu smo napravili temelje za dalji razvoj 5G mreže na gigabitnim brzinama. Frekvencijski resursi koje posjedujemo, uključujući i spektar koji ćemo osloboditi gašenjem zastarjele 3G tehnologije, garancija su da možemo da obezbijedimo superiorno korisničko iskustvo u Crnoj Gori, i osiguramo konkurentnost naše mobilne 5G i 4G mreže u narednim godinama“, poručio je Jovan Ćetković, direktor Sektora tehnike u Telekomu.

Kako bi osigurao lidersku poziciju i u budućnosti, na aukciji radio-frekvencijskog spektra održanoj u organizaciji Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) u decembru 2022. godine, Crnogorski Telekom je zakupio najviše 5G spektra (3.6MHz), i tako stvorio uslove za uvođenje gigabitnih brzina u mobilnoj mreži, i spektralnu konkurentsku prednost Telekoma za sljedećih 15 godina.

„U Telekomu ostajemo predani pružanju vrhunskih usluga i predstavljanju globalnih tehnoloških trendova“, zaključuje se u saopštenju kompanije.