Crnogorski Telekom prvi u zemlji omogućava glasovne pozive preko WiFi mreže

Nakon VoLTE stigao VoWiFi – Samsung i Apple pametni telefonu puni potencijal ostvaruju samo u Telekom mreži

27297 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Telekom
Foto: Telekom

Nakon nedavno predstavljene VoLTE usluge, Crnogorski Telekom predstavlja Voice over WiFi (VoWiFi) – tehnologiju koja korisnicima Telekoma omogućava obavljanje glasovnih poziva preko WiFi mreže na koju su prijavljeni, kada se nalaze u području bez dostupne mobilne mreže a koje je pokriveno Telekom fiksnim WiFi signalom.

Tako će korisnici Apple pametnih telefona, koji na uređaju imaju posljednju verziju operativnog sistema (iOS) i aktiviranu opciju WiFi calling (Settings – Mobile service – WiFi Calling odnosno Settings – Phone – WiFi calling), moći da obavljaju pozive u svim situacijama u kojima eventualno nema dostupnog mobilnog signala a postoji dostupna Telekom WiFi mreža na koju su se prethodno povezali.

Korisnici Android pametnih uređaja mogu na telefonu da podešavaju kada žele da obavljaju pozive preko WiFi mreže, bez obzira na dostupnost signala mobilne mreže.

VoWiFi poziv u toj situaciji funkcioniše kao i bilo koji drugi preko mobilne mreže, a korisnici VoWiFi pozive mogu obavljati u Crnoj Gori preko Telekom WiFi mreže.

Telekom
foto: Telekom

Da bi obavljali VoWiFi pozive, korisnicima nisu neophodne bilo kakve dodatne aplikacije niti registracija. VoWiFi usluga se neće dodatno naplaćivati, dostupna je korisnicima Telekom mobilne mreže koji imaju odgovarajuće uređaje, i u narednom periodu će postati dostupna korisnicima kojma je aktiviran VoLTE.

Iz Telekoma ističu i da se VoWiFi pozivi obračunavaju kao i svi ostali pozivi iz mobilne mreže, u zavisnosti od resursa koje korisnik ima u paketu, odnosno u skladu sa cjenovnikom u slučaju da korisnik nema minute uključene u pretplatu.

Usluga VoLTE (Voice over LTE), koji je Telekom u avgustu prvi u Crnoj Gori učinio dostupnom korisnicima, omogućava glasovne pozive preko 4G i 5G mreže, i to istovremeno sa korišćenjem interneta na telefonu, bolji kvalitet zvuka i brže uspostavljanje poziva.

Za više detalja o VoLTE i VoWiFi, načinima aktivacije i uređajima posjetite https://telekom.me/volte