Predstavnici 28 zemalja spremni da rade na obuzdavanju rizika od vještačke inteligencije

Britanski premijer Riši Sunak rekao je da usvojena deklaracija predstavlja "značajno dostignuće", budući da su se najveće svjetske sile u oblasti vještačke inteligencije saglasile o hitnosti razumijevanja rizika od vještačke inteligencije

8912 pregleda 0 komentar(a)
Sunak i Haris, Foto: Reuters
Sunak i Haris, Foto: Reuters

Delegati iz 28 zemalja, uključujući SAD i Kinu, saglasili su se danas u Velikoj Britaniji da rade zajedno na obuzdavanju potencijalno katastrofalnih rizika koje donosi nagli napredak u oblasti vještačke inteligencije.

U fokusu prvog međunarodnog Samita o bezbjednosti vještačke inteligencije, koji se danas i sjutra održava u Blečli Parku, bivšoj špijunskoj bazi u blizini Londona, nalazi se najsavremenija, "granična" vještačka inteligencija, za koju neki naučnici upozoravaju da bi mogla da predstavlja rizik za opstanak čovječanstva.

Britanski premijer Riši Sunak rekao je da usvojena deklaracija predstavlja "značajno dostignuće", budući da su se najveće svjetske sile u oblasti vještačke inteligencije saglasile o hitnosti razumijevanja rizika od vještačke inteligencije.

Potpredsjednica SAD Kamala Haris pozvala je Veliku Britaniju i druge zemlje da djeluju još dalje i brže, naglašavajući transformacije koje vještačka inteligencija već donosi i potrebu odgovornosti tehnoloških kompanija, i kroz legislativu.

U američkoj ambasadi u Londonu, Haris je danas rekla da svet treba da počne da djeluje odmah kako bi se pozabavio "cijelim spektrom" rizika od vještačke inteligencije, a ne samo egzistencijalnih prijetnji kao što su obimni sajber napadi ili biološko oružje dizajnirano vještačkom inteligencijom.

Sunak, bivši bankar koji voli tehnologiju i koji želi da Velika Britanija bude središte za računarske inovacije, opisao je Samit o bezbjednosti vještačke inteligencije kao početak globalnog razgovora o bezbjednom razvoju vještačke inteligencije.

Haris bi sjutra trebalo da prisustvuje samitu, zajedno sa vladinim zvaničnicima iz više od 20 zemalja, uključujući Kanadu, Francusku, Njemačku, Indiju, Japan, Saudijsku Arabiju i Kinu.

Te zemlje su obećale da će raditi na "zajedničkom dogovoru i odgovornosti" o rizicima od vještačke inteligencije i dogovorile održavanje niza sastanaka.

Južna Koreja će za šest mjeseci biti domaćin mini virtuelnog samita o vještačkoj inteligenciji, a u Francuskoj će biti održan novi za godinu dana, uz prisustvo zvaničnika.

Zamjenik kineskog ministra nauke i tehnologije Vu Džaohui rekao je da je tehnologija vještačke inteligencije "nesigurna i neobjašnjiva" i da joj "nedostaje transparentnost".

"Ona donosi rizike i izazove u pogledu etike, bezbjednosti, privatnosti i pravičnosti", kazao je Vu, napominjući da je kineski predsjednik Si Đinping prošlog mjeseca pokrenuo Globalnu inicijativu za upravljanje vještačkom inteligencijom.

Direktor kompanije Tesle, američki milijarder Ilon Musk sjutra bi trebalo da razgovara sa Sunakom o vještačkoj inteligenciji pred kamerama. Tehnološki milijarder je bio među potpisnicima izjave koji su ranije ove godine upozorili na opasnosti od vještačke inteligencije za čovječanstvo.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, rukovodioci američkih kompanija iz oblasti vještačke inteligencije i uticajni naučnici takođe su na sastanku u Blečli Parku, nekada strogo povjerljivoj bazi za razbijanje šifri, koja se smatra rodnim mjestom modernog računarstva.

Bonus video: