Britanski premijer: Testirati nove modele vještačke inteligencije prije upotrebe

Sunak je danas objavio novi "istorijski dogovor" s "vladama koje imaju slične stavove i firmama koje razvijaju vještačku inteligenciju"

3574 pregleda 0 komentar(a)
Riši Sunak i Ilon Mask, 2. novembra u Londonu, Foto: Reuters
Riši Sunak i Ilon Mask, 2. novembra u Londonu, Foto: Reuters

Britanski premijer Riši Sunak rekao je da su vlade nekoliko država i firme koje razvijaju vještačku inteligenciju postigle dogovor da će testirati nove modele vještačke inteligencije prije puštanja u upotrebu.

Sunak je domaćin dvodnevnog samita o sigurnosti vještačke inteligencije na kojem je u srijedu Kina podržala međunarodne napore da se upravlja rizicima te tehnologije.

Sunak je danas objavio novi "istorijski dogovor" s "vladama koje imaju slične stavove i firmama koje razvijaju vještačku inteligenciju".

"Radićemo zajedno na testiranju sigurnosti novih modela vještačke inteligencije prije nego što budu pušteni u upotrebu", rekao je Sunak pres-konferenciji.

Popis zemalja koje su to potpisale ne uključuje Kinu, čiji predstavnici nisu učestvovali na sastancima drugoga dana samita.

U razgovorima su učestvovali predstavnici SAD-a, Evropske unije, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Južne Koreje, Singapura, Kanade i Australije.

Bonus video: