Fejsbuk zabranjuje političko oglašavanje putem generičkih alata vještačke inteligencije

Kompanije su dosad objavile malo informacija o mjerama sigurnosti koje će uvesti nad tim sistemima, pa je odluka Mete o zabrani upotrebe u političkom oglašavanju jedna od najznačajnijih mjera do sada

3052 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Meta, matična kompanija Fejsbuka (Facebook), zabranjuje političkim kampanjama i drugim oglašivačima da za reklamiranje koriste njene alate vještačke inteligencije (AI), rekao je portparol kompanije.

„Dok nastavljamo da testiramo nove generičke AI alate za stvaranje u Ads Manageru, oglašivačima koji vode kampanje koje se kvalifikuju kao oglasi za stanovanje, zaposlenje, kredite ili društvena pitanja, izbore, politiku ili su vezani za zdravstvo, farmaciju i finansijske usluge trenutno nije dopušteno koristiti te AI usluge“, objavila je kompanija, prenosi N1

Vjerujemo da će nam taj pristup omogućiti da bolje shvatimo potencijalne rizike i izgradimo ispravnu zaštitu u korišćenju AI-a u oglasima koji se odnose na potencijalno osjetljive teme u regulisanim industrijama, dodaje se.

Ta odluka dolazi mjesec dana nakon što je Meta, druga najveća platforma za digitalno oglašavanje, najavila da će proširiti pristup oglašivačima AI alatima koji mogu stvoriti pozadine, prilagođavati slike i varirati tekstove u reklamama na osnovu jednostavnih tekstualnih zadataka.

Ti su alati na početku, od proleća, bili dostupni samo manjoj grupi oglašivača. Iduće godine trebalo bi biti dostupni u cijelom svijetu, rekla je kompanija tada.

Meta i druge tehnološke kompanije se utrkuju u lansiranju generativnih AI proizvoda i virtuelnih asistenata u odgovoru na OpenAI-jev chatbot ChatGPT koji daje odgovore nalik ljudskima na pitanja korisnika i druge zadatke.

Kompanije su dosad objavile malo informacija o mjerama sigurnosti koje će uvesti nad tim sistemima, pa je odluka Mete o zabrani upotrebe u političkom oglašavanju jedna od najznačajnijih mjera do sada.

Alfabetov Google, najveća svjetska kompanija za digitalno oglašavanje, prošle je nedjelje najavila lansiranje sličnog AI alata. Takođe planira da isključi politiku iz te funkcije, blokirajući „političke ključne riječi“, rekao je portparol Gugla za agenciju Rojters.

TikTok zabranjuje političke oglase, a Snapchat ih blokira u svom AI botu.

Bonus video: