Španski mediji tuže kompaniju Meta, traže 550 miliona eura odštete

Mediji, okupljeni u udruženju novinskih izdavača AMI, traže od Mete odštetu zbog "nelojalne konkurencije"

1740 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Više od 80 španskih medija podiglo je danas tužbu protiv Mete, matične kuće Fejsbuka i Instagrama, koju optužuju da nije poštovala evropsku regulativu u vezi sa zaštitom privatnih podataka, saopštilo je udruženje koje predstavlja medijske kuće.

Mediji, okupljeni u udruženju novinskih izdavača AMI, traže od Mete odštetu u iznosu od 550 miliona eura zbog "nelojalne konkurencije". AMI ističe da tuže američkog diva za "nepoštenu konkurentsku prednost na tržištu oglašavanja putem sistemske zloupotrebe ličnih podataka", prenosi Hina.

Time je Meta, u razdoblju od 25. maja 2018. do 31. jula 2023, "sistemski i masovno" kršila "evropsko zakonodavstvo za zaštitu ličnih podataka" koje traži pristanak korisnika da se njihovi podaci koriste u oglašivačke svrhe, tvrdi AMI.

Još uvijek nema reakcije iz Mete

Koristeći lične podatke s Fejsbuka, Instagrama i Vocapa (WhatsAppa), tužioci tvrde da je to Meti omogućilo kreiranje uvelike personalizovanih oglasa, čime su dobili nepoštenu prednost pred svojim konkurentima, "na štetu tradicionalnih medija koji su poštovali europsku regulativu".

Među medijskim kućama koje u tužbi zastupa udruženje AMI nalaze se Prisa, vlasnik dnevnog lista El Pais i sportskog žurnala AS, Godo, vlasnik dnevnog lista La Vanguardia i Mundo deportivo, te Vocento koji izdaje konzervativni list ABC. Meta je za sada odbila išta komentarisati.

Ova tužba predstavlja znakovit napor tradicionalnih medija da se odupru dominaciji tehnoloških divova na oglašivačkom tržištu. Takođe naglašava sve veće napetosti između ta dva sektora. Fejsbuk i Instagram imaju 144 i 133 miliona redovnih korisnika u Evropi, ne uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo.

Bonus video: