EU: Prvi zakon u svijetu o vještačkoj inteligenciji

Nakon dugih i teških pregovora, pregovarači iz Evropskog parlamenta i država EU složili su se oko osnovnih principa „Zakona o vještačkoj inteligenciji“. Opisan je kao nešto između labavih pravila u SAD i strogih u Kini

1887 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U EU će se ubuduće primjenjivati stroža pravila za korišćenje vještačke inteligencije (VI). Nakon dugih pregovora, pregovarači iz Evropskog parlamenta i država EU su se u Briselu složili oko „Zakona o vještačkoj inteligenciji" - „AI Act".

Prema Evropskom parlamentu, ovo je prvi zakon u svijetu o vještačkoj inteligenciji. Komesar EU za unutrašnje tržište Tijeri Breton opisao je sporazum na portalu X, kao „istorijski. EU će biti prvi kontinent koji će postaviti jasna pravila za korišćenje vještačke inteligencije".

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će zakonski okvir štititi bezbjednost i osnovna prava ljudi i kompanija.

Dvije strane će u narednim danima pregovarati o detaljima koji bi mogli da promijene oblik konačnog zakona. Evropski parlament i države EU tek treba da odobre Zakon, ali se to smatra formalnošću.

Pooštreni zahtjevi za aplikacije sa „visokim rizikom"

Pravila u ovom zakonu imaju za cilj, između ostalog, da obezbijede kvalitet podataka koji se koriste za razvoj algoritama i da obezbijede da se autorska prava ne krše tokom razvoja vještačke inteligencije.

Pored toga, programeri moraju jasno da naznače da su tekstovi, slike i zvukovi stvoreni vještačkom inteligencijom - zasnovani na ovoj tehnologiji. Govorilo se o nekoj vrsti vodenog žiga.

Za takozvane „rizične” aplikacije, za kritične infrastrukture, bezbjednosne organe i upravljanje ljudskim resursima - važiće stroža pravila. U tim oblastima se predviđa ljudska kontrola nad vještačkom inteligencijom, tehnička dokumentacija i sistem upravljanja rizicima.

EU se nada da će ova pravila biti „kopirana" širom svijeta. Većina drugih država do sada je uglavnom donosila samo uredbe. Pored toga, „Zakon o vještačkoj inteligenciji" mogao bi da posluži kao uzor za one koji smatraju da su propisi u ovoj oblasti SAD previše labavi, a kineski previše restriktivni.

Bonus video: