SAD: Tinejdžeri najviše koriste Jutjub, nastavlja se pad popularnosti Fejsbuka

Istraživanje Pjua sprovedeno je od 26. septembra do 23. oktobra sa 1.453 tinejdžera uzrasta od 13 do 17 godina

3677 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Upotreba društvenih mreža među tinejdžerima nije mnogo opala, uprkos sve većoj zabrinutosti oko njihovog uticaja na mentalno zdravlje adolescenata, pokazalo je istraživanje Instituta za istraživanje Pju.

Ali podaci su takođe otkrili da otprilike svaki šesti tinejdžer opisuje upotrebu dve platforme - Jutjub i TikTok - kao „skoro konstantnu“.

Sedamdeset jedan odsto anketiranih tinejdžera su rekli da posjećuju Jutjub barem jednom dnevno. Prema istraživanju, 16 odsto je opisalo njihovu upotrebu kao „skoro konstantnu“. Nešto veća grupa - 17 odsto - rekla je da skoro stalno koristi TikTok. Te brojke za Snepčet i Instagram su iznosile 14 odsto i osam odsto.

Jutjub ostaje daleko najpopularnija društvena platforma među tinejdžerima, a 93 odsto je odgovorilo da ga koristi. Taj broj je pao za dva procentna poena u odnosu na 2022. Drugoplasirani su TikTok, Snepčet i Instagram, iako sva tri zaostaju za Jutjubom za 30 ili više odsto.

Prema istraživanju, tri od te četiri platforme su pokazale blagi pad u upotrebi tokom prošle godine. Izuzetak je Snepčet, koji porastao je za jedan procenat.

Upotreba Fejsbuka kod tinejdžera je pala na 33 odsto u 2023. sa 71 odsto u periodu 2014/15. Samo 19 odsto tinejdžera je prijavilo da svakodnevno ili češće proverava Fejsbuk. Samo tri odsto opisuje njihovu upotrebu kao skoro konstantnu

Društvene mreže trpe sve više kritika zbog algoritamskih tehnika koje koriste za privlačenje i zadržavanje mlađih korisnika. U oktobru je koalicija 33 države, među kojima su Njujork i Kalifornija, tužila Metu zbog doprinosa krizi mentalnog zdravlja mladih, navodeći da je kompanija svjesno i namjerno dizajnirala funkcije na Instagramu i Fejsbuku koje bude zavisnost od njenih platformi kod djece. Iz Mete su odbacili optužbe.

Istraživanje Pjua sprovedeno je od 26. septembra do 23. oktobra sa 1.453 tinejdžera uzrasta od 13 do 17 godina.

Bonus video: