Stožer crnogorskog ICT sektora

Podgorička kompanija za informatički inženjering i konsalting Čikom predstavlja stožer crnogorskog ICT sektora.

21820 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Čikom
Foto: Čikom

Od nastanka 1993. godine do danas Čikom učestvuje u informatičkoj evoluciji Crne Gore. Svojim djelovanjem, kroz implementaciju uspješnih infrastrukturnih projekata i originalnih softverskih rješenja, ova firma ostavlja značajan razvojni pečat na tržištu.

Čikom
foto: Čikom

Visoka stručnost zaposlenih i dobra poslovna strategija, uz uporan rad, svrstale su Čikom na poziciju idera među informatičkim kompanijama u Crnoj Gori. Kompanija je, kao integrator i implementator najsloženijih rješenja, sposobna da ponudi čitav spektar ICT usluga i opreme. Čikom je prepoznatljiv po sertifikovanom kadru sposobnom za realizaciju visokosofisticiranih mrežnih i komunikacionih sistema.

Čikom
foto: Čikom

Diversifikovani profili stručnjaka, akumulirano znanje i iskustvo, naučni pristup razvoju, praćenje svjetskih standarda i tijesna saradnja sa korisnicima, donijeli su uspjeh poslovnoj filozofiji Čikoma koju najbolje prezentuje kompanijski slogan „Informatika sa ljudskim likom“. Čikom, dakle, ne prodaje opremu i usluge - on ih stavlja u funkciju korisničkih potreba, sa punom kreativnošću. Misija Čikoma je da bude aktivni kreator i moderator informatičke evolucije na putu ka digitalnoj Crnoj Gori.

Čikom
foto: Čikom

Čikom je danas partner najvećih svjetskih IT kompanija (Microsoft Certified Partne, HPE, HP, DELL-EMC, Cisco Systems, Oracle, Check Point, F5, FireEye, Sophos Broadcom-Symantec, Lexmark, Allied Telesis, VmWare, VEAM, Fujitsu, Epson, Rittal, Avigilion.. Gotovo da nema vodećih svjetskih IT vendora koji nisu uključeni u paletu rješenja čija je integracija u Čikomovom portfoliu.

Čikom ima savremeno opremljen Centar za informatičku edukaciju koji je najveća informatička edukaciona jedinica informalnog obrazovanja u Crnoj Gori, gdje se se ostvaruju funkcije Microsoft Learning Partnera, VUE Testing Centra i ECDL Partner Centra.

U kompaniji sa ponosom ističu da su, kao dokaz kontinuiranog kvaliteta, dobili niz prestižnih informatičkih nagrada, od kojih su najznačajnija nagrade Festivala informatičkih dostignuća (Infofest) a najbolji kompanijski nastup 2006, 2008-2012, 2015. 2016. i 2018. godine). Na Microsoft svjetskim partnerskim konferencijama Čikom je tri puta (2010., 2011. i 2012. god) dobijao nagradu „Country Partner of the Year“.

Čikom
foto: Čikom

Smatrajući prirodnim slijedom razvoja proširenje djelatnosti na upravljanje automatikom i sistemima slabe struje, audio-video sistemima, kao i na projektovanje i nadzor data centara, u Čikomu su uspostavili nova partnerstva sa referentnim vendorima u toj oblasti.

Cilj je da Čikom postane prepoznat na tržištu kao integrator ovih sistema, ne samo u data centrima već i na širem tržištu. Ovo se posebno odnosi na tržište nekretnina i industrijski segment.

Rezultati su oličeni u projektima kao što Data centar Poreske uprave CG (prva Hihg Availability Safe Room u CG), dva Data centra u RadioTeleviziji CG, DR sajt Centralne banke CG na Žabljaku (Mikro Data Centar), Prva 4K televizija u CG (TV Pljevlja), TV Herceg Novi i prvi AR Augmented reality projekat u CG – Kanli kula.

Čikom
foto: Čikom

Poseban segment u kompaniji je sektor za razvoj i implementaciju softverskih rješenja. U Čikomu s ponosom ističu rješenja za Elektronske sjednice vlade, Elektronski sistem za upravljanje dokumentima (EDMS) u Vladi CG i ministarstvima, inspekcijske informacione sisteme za podršku radu Urbanističke, Građevinske i inspekcije zaštite prostora, Tržišne, Turističe i Fitosanitarne inspekcije, Jedinstveni informacioni sistem Uprave ya inspekcijeske poslovesoftvere za podršku radu lokalnih samouprava, turističkih organizacija itd.

U toku je realizacija najveég crnogorskog izvoznog softverskog prokjekta koji radimo sa USAID-om za potrebe Federalne uprave za inspekcijske poslove BiH.

U poslovanju Čikoma primjenjene su procedure implementiranih standarda ISO 9001, ISO 20000 i ISO 27001.