Zašto broj turista u Crnoj Gori raste ali broj dana koji provode u hotelima opada?

Prošlogodišnja sezona će ostati upamćena po rekordnih 227 hiljada gostiju koji su boravili u hotelima i ostalim smještajima u Crnoj Gori.

18382 pregleda 0 komentar(a)
Foto: OTA Sync
Foto: OTA Sync

Ovu činjenicu još pospješuje i informacija da se Crna Gora nalazi na drugom mjestu u Evropi po rastu broja turista. Medjutim, zabilježeno je i da turisti sada ostaju u proseku 4,5 dana, a ranije je taj broj bio pet. Šta se to promjenilo?

Potreba za personalizacijom

Poslednja godina u kojoj je zabilježena ovakva turistička posjećenost je bila 2019. A prošlogodišnja sezona je doživjela rast od 19%. Budva se sve češće sreće na rezultatima anketa kao jedna od najpopularnijih destinacija. Zbog čega se onda turisti zadržavaju kraći broj dana u prosjeku?

Sa promjenom ponuda hotelijera došlo je i do promjene potražnje turista. Gosti su sve svesniji da njihova očekivanja oblikuju industriju i da izdavaoci smještaja moraju da odgovore na njih. Poslednje studije su pokazale da gosti čija imena osoblje u hotelu zapamti i njime ga oslovi imaju mnogo veću vjerovatnoću da se ponovo vrate u isti objekat. Gostima je dakle potrebno personalizovano iskustvo, iznad svega ljudska toplina i gostoprimljivost. U trenutku jeka sezone, kada su gužve ogromne a posla preko glave, takav pristup se čini nezamisliv uz sve ostale obaveze osoblja. Sasvim sigurno, za to postoji rješenje.

Automatizacija kao rješenje

Skraćivanjem check-in procesa omogućava gostima da unaprijed popune potrebne informacije putem online platforme ili mobilne aplikacije. Na taj način, informacije će već biti dostupne kada gost stigne, smanjujući vrijeme potrebno za ručni unos podataka na recepciji. Recepcijski sistemi sa druge strane omogućavaju ubrzanje različitih procesa kao i automatizaciju mnogih, te tako rasterećuju osoblje dugog rada za kompjuterom i otvaraju mogućnost stvaranja personalizovanog iskustva za goste. Ovakvi sistemi se uglavnom oslanjaju na cloud tehnologiju.

Prvo takvo rješenje u Crnoj Gori, u ponudi ima kompanija OTA Sync, čiji su osnivači porjeklom sa Crnogorskog primorija.

Sve više hotelijera se odlučuje za ovakve cloud recepcijske sisteme jer za razliku od hardverskih uređaja, cloud tehnologija ne zahtijeva fizičke servere i instalacije. Neki od vodećih lanaca hotela počinju da prelaze na cloud sisteme koji im olakšavaju poslovanje. Za raziliku od tradicionalih tehnologija, cloud hotelsko poslovanje ne obuhvata nikakve fizičke servere i troškove instalacija i održavanja.

OTA Sync
foto: OTA Sync

Kompletno rješenje

Cloud tehnologija je sve zastupljenija u hotelijerstvu i sve više izdavaoca smještaja uz pomoć tehnologije ubrzava i optimizuje svoje operacije. Na ovaj način oni omogućuju da fokus zaposlenih bude na usluzi i povećanju iskustva gostiju tokom boravka, a manje na manuelnim radnjama koje mogu da se automatizuju. Time se povećava produktivnost, što direktno ima uticaj na prihode i lojalnost gostiju.

U ponudi OTA Sync-a nalaze se više softvera koji pomažu u automatizaciji i olakšavaju menadžment objekta. Sve programe mogu koristiti kako hoteli tako i vlasnici privatnog smještaja. A trenutno softvere koristi preko 2.000 korisnika u svetu.

Putem ovog sistema možete da ubrzate proces check in-a gostiju, prijavljujete goste direktno preko programa bez odlaska u turističku organizaciju, da se povežete na novu fiskalizaciju bez trećih partnera i time dobijate kompletno rješenje za vođenje svog objekta.

Kompanija OTA Sync posluje od 2018. godine, a korisnici iz 17 zemalja svijeta trenutno koriste ovaj cloud sistem za svoje poslovanje. Ukoliko još nijeste prešli na cloud tehnologiju, sad je pravo vrijeme da to uradite! Priuštite svojim gostima personalizovano iskustvo koje je esencijalno za njihov turistički doživljaj.