EU kaznila Epl sa skoro dvije milijarde dolara

Epl je zabranio programerima aplikacija da "potpuno informišu korisnike iOS-a sistema o alternativnim i jeftinijim muzičkim pretplatničkim uslugama", saopšteno je iz Evropske komisije

3068 pregleda 0 komentar(a)
Logo Epl-a, Foto: Reuters
Logo Epl-a, Foto: Reuters

Evropska unija kaznila je američki Epl sa skoro dvije milijarde dolara zbog kršenja zakona o konkurenciji, jer je platforma nepravedno davala prednost vlastitom servisu za muziku.

Epl je zabranio programerima aplikacija da "potpuno informišu korisnike iOS-a sistema o alternativnim i jeftinijim muzičkim pretplatničkim uslugama", saopšteno je iz Evropske komisije.

"Ovo je nezakonito i uticalo je na milione evropskih potrošača", rekla je Margrete Vestager, povjerenica EU za konkurenciju.

Epl se tako ponašao skoro čitavu deceniju, što je značilo da su mnogi korisnici plaćali "značajno više pretplate na strimovanje muzike", rekla je komisija.

Kazna je skoro četiri puta veća od očekivane, a prema riječima Vestager, manja kazna bi bila poput "kazne za parkiranje" i da je ova kazna osmišljena da djeluje kao "odvraćanje" od takve prakse za Epl i druge.

“Mislim da je važno da se vidi da ako ste kompanija koja je dominantna i uradite nešto protivzakonito, bićete kažnjeni."

Kazna od 1,8 milijardi eura uslijedila je nakon dugotrajne istrage koja je prije pet godina pokrenuta žalbom Spotifaja, švedskog servisa za muziku.

Istraga se fokusirala na ograničenje koje je onemogućavalo programere da informišu korisnike ajfona i ajpeda o drugim načinima pretplate na servise za striming muzike, koji zaobilaze Epl. Spotifaj tvrdi da ograničenja idu u prilog Eplovom rivalskom servisu za striming muzike, Epl Mjuzik.

Iz Epla kažu da će se žaliti na odluku.

"Odluka je donesena uprkos neuspjehu Komisije da otkrije bilo kakve vjerodostojne dokaze o nanesenoj šteti za potrošače i zanemaruje realnost tržišta koje je konkurentno, napreduje i brzo raste", navodi se u saopštenju kompanije.

Navodi se i da će Spotifaj imati koristi od ove odluke, uz tvrdnju da švedski servis koji drži 56 posto udjela na evropskom tržištu i ne plaća Eplu za korištenje njihove prodavnice, se sa Komisijom sastao 65 puta u zadnjih osam godina.

Istraga Komisije prvobitno je bila fokusirana na dva pitanja. Jedna je bila praksa proizvođača ajfona da primorava vlasnike aplikacija koje prodaju digitalni sadržaj da koriste njihov interni sistem plaćanja, koji naplaćuje 30 posto provizije na sve pretplate. Ali su kasnije odbacili to pitanje kako bi se fokusirali na to kako Epl sprečava proizvođače aplikacija da informiše korisnike o jeftinijim načinima plaćanja pretplata koji ne uključuju prolazak kroz aplikaciju.

Istraga je otkrila da je Epl zabranio striming servisima da govore korisnicima o tome koliko košta pretplata van njihovih aplikacija. Kazna Eplu dolazi iste sedmice kada bi u EU trebala na snagu da stupe nova pravila koja imaju za cilj da sprečavaju tehnološke kompanije da dominiraju digitalnim tržištima.

Zakon o digitalnim tržištima, koji treba da stupi na snagu u četvrtak, nameće niz pravila kompanijama uključujući Epl, Metu, Gugl Alfabet i TikTokov BajtDens.

Bonus video: