Gugl po sudskoj nagodbi briše podatke korisnika

Si-En-En prenosi da će to biti učinjeno na osnovu sudske nagodbe kojom će biti okončana grupna tužba protiv Gugla u kojoj se navodi da ta kompanija protiv propisa prati navike korisnika koji su mislili da privatno pretražuju internet

2269 pregleda 56 reakcija 0 komentar(a)
Inkognito režim na Guglu, Foto: Shutterstock
Inkognito režim na Guglu, Foto: Shutterstock

Američka tehnološka korporacija Gugl izbrisaće milijarde podataka korisnika o pretraživanju interneta u inkognito režimu, javio je Si-En-En.

Ova globalna mreža prenosi da će to biti učinjeno na osnovu sudske nagodbe kojom će biti okončana grupna tužba protiv Gugla u kojoj se navodi da ta kompanija protiv propisa prati navike korisnika koji su mislili da privatno pretražuju internet.

Si-En-En dodaje da je Gugl tužbu 2020. prihvatio krajem prošle godine nagodbu, čiji su uslovi 1. aprila objavljeni u podnesku sudu u San Francisku.

Navodi se da se Gugl obavezao da ažurira sistem da bi korisnike obavijestio koje podatke prikuplja kada korisnik započne privatnu sesiju pregledanja, te da su promjene već u funkciji.

Kako javlja Si-En-En, Gugl će u narednih pet godina dozvoliti korisnicima inkognito režima da blokiraju kolačiće trećih strana i da neće pratiti njihove izbore da privatno pretražuju internet.

"Tužioci tražili poštenje i odgovornost"

Dejvid Bois, advokat potrošača koji podnijeli tužbu, nazvao je nagodbu istorijskim korakom u zahtijevanju poštenja i odgovornosti od tehnoloških kompanija.

"Rješenje zahtijeva od Gugla da izbriše i ispravi, u obimu i razmjeri bez presedana, podatke koje je nepropisno prikupljao", rekao je Bois za Si-En-En.

Hoze Kastaneda, portparol Gugla, rekao je za Si-En-En da je kompanija zadovoljna što je riješila tužbu za koju je vjerovala da je bespotrebna.

"Nikada ne povezujemo podatke sa korisnicima kada koriste anonimni režim. Srećni smo da izbrišemo stare tehničke podatke koji nikada nijesu bili povezani sa pojedincem i korišćeni za bilo kakav oblik personalizacije“, naveo je Kastaneda za Si-En-En.

On je dodao da su tužioci "prvobitno željeli 5 milijardi dolara, a da primaju nula".

Uslovi nagodbe u sudskim podnescima sudu u San Francisku navode da korisnici neće dobiti odštetu kao dio ovog poravnanja, ali da mogu pojedinačno da tuže za naknadu štete.

Bonus video: