TikTok: Sprovođenje odluke Predstavničkog doma Kongresa predstavljalo bi gaženje slobode govora

Posljednjih mjeseci američki zvaničnici su izražavali zabrinutost zbog popularnosti TikToka među mladima

6669 pregleda 0 komentar(a)
TikTok, Foto: Reuters
TikTok, Foto: Reuters

Kompanija TikTok je navela da bi sprovođenje odluke Predstavničkog doma američkog Kongresa da zabrani tu platformu predstavljalo gaženje slobode govora za više od 170 miliona Amerikanaca koji je koriste, prenosi BBC.

Američki Kongres je u subotu usvojio zakon koji predviđa zabranu popularne društvene mreže za razmjenu kratkih video priloga, ako njen vlasnik ne prekine veze sa Kinom.

Zakon je dio spoljnopolitičkog paketa SAD koji je uključivao pomoć Ukrajini i ako nakon glasanja u Senatu postane zakon, kompanija koja upravlja TikTokom, Bytedance će imati devet mjeseci da proda svoj udio drugom vlasniku sa mogućim produženjem tog roka za tri mjeseca. U suprotnom, suočiće se sa zabranom rada.

Posljednjih mjeseci američki zvaničnici su izražavali zabrinutost zbog popularnosti TikToka među mladima.

Oni navode da je Bytedance podređena političkim interesima zvaničnog Pekinga, što je ta kompanija više puta negirala.

Uticaj Pekinga nad privatnim kompanijama posljednjih godina zabrinjava SAD kao kontrola koju kineska Komunistička partija ima nad Bytedanceom i podacima koje ona posjeduje.

Kina je ove zabrinutosti odbacila kao "američku paranoju".

Očekuje se da će Senat glasati o zakonu već sljedeće nedjelje, a ranije je američki predsjednik Džozef Bajden rekao da će odmah zatim i potpisati taj zakon.

Portparol TikToka je oštro osudio zakon, rekavši da bi se njime "pogazilo pravo slobode govora za 170 miliona Amerikanaca i ugasila platforma koja godišnje donosi američkoj ekonomiji 24 milijarde dolara.

TikTok tvrdi da Bytedance "nije agent Kine ili bilo koje druge zemlje". Sama kompanija Bytedance, pak, navodi da to nije kineska firma, ukazujući na mnoge globalne investicione firme sa Zapada koje posjeduju 60 odsto kompanije.

Osnovan 2012. godine od strane kineskih preduzetnika, Bytedance je godinu dana kasnije pokrenuo TikTok.

Aplikacija za tu društvenu mrežu zabranjena je u Kini, ali je za pet godina dobila milijardu korisnika u svijetu.

Bonus video: