Pomoću 3D štampača grupa humanista iz Crne Gore pravi vizire za medicinare

Grupa humanitaraca među kojima su i producenti, dizajneri, fotografi, umjetnici, ali i ljekari, okupila se oko ideje da, koliko mogu, doprinesu borbi protiv virusa korona
8636 pregleda 5 komentar(a)
I viziri prošli medicinske kontrole, Foto: Privatna arhiva, Privatna arhiva, Privatna arhiva
I viziri prošli medicinske kontrole, Foto: Privatna arhiva, Privatna arhiva, Privatna arhiva
Ažurirano: 26.03.2020. 09:25h

Grupa entuzijasta, humanitaraca, volontera, među kojima su i producenti, dizajneri, fotografi, umjetnici, ali i ljekari, okupila se oko ideje da, koliko to mogu, pomognu zdravstvenim radnicima u Crnoj Gori i to tako što pomoću 3D štampača prave zaštitne vizire i dostavljaju ih svim crnogorskim domovima zdravlja.

Tokom procesa
Tokom procesa(Foto: Privatna arhiva)

“Malo smo se raspitali kod zdravstvenih radnika i rečeno nam je da bi 3D štampani viziri bili od pomoći. U ovoj nimalo lakoj situaciji za cijelo čovječanstvo Crna Gora je ipak imala sreće da ne bude u prvom redu zemalja koje su zaražene virusom pa nam je iskustvo drugih zemalja pomoglo da kupimo vrijeme i prepišemo neke modele koji su već dostupni i prošli su ispitivanja stručnjaka iz oblasti medicine. Ovdje izdvajamo češkog proizvođača ‘Prusa’ koji su model razvili sa njihovim Ministarstvom zdravlja i vrlo brzo ga prenijeli na cijeli svijet, a tako ga učinili dostupnim i nama”, počinje razgovor sagovornik/ca “Vijesti” ističući da niko od njih koji su angažovali ne želi da se izdvaja objavljivanjem imena, “jer nijesu oni izumili ovu tehnologiju ili šablon, a i ne žele da se pojedinačno izdvajaju ili profitiraju na taj način”.

Kada je objavljeno da je njihova inicijativa i predstavljeni vizir dobio zeleno svjetlo od zdravstvenih radnika vrlo brzo su se povezali najbitniji predstavnici 3D štampe u Crnoj Gori i udruženim snagama počeli da rade.

Tokom procesa
Tokom procesa(Foto: Privatna arhiva)

“Tu su predstavnici naših crnogorskih 3D štamparija - 3D Soba i Open Box Studio, Univerzitet Donja Gorica, Mtel Digitalna Fabrika, osnovne škole ‘Sutjeska’, ‘Štampar Makarije’ i ‘Oktoih’, Biblioteka za slijepe Crne Gore, firma Mašinski Centar - Remid Vis doo, kao i jedan broj pojedinaca koji imaju štampače u svojim domovima. Veliku zahvalnost dugujemo i firmama ‘Oracal policarbonati’ i ‘Stefani91’ koji su donirali zaštitne folije. Takođe, i svim onim pojedincima koji su bezrezervno zvali, nudili i davali informacije”, kažu oni za “Vijesti” objašnjavajući da im je za rad potrebna providna PETG folija 0.5mm kao i lastike koje drže vizire.

Prve napravljene vizire dostavljali su Kliničkom centru, a od juče su počeli da ih rade i za domove zdravlja, pa je tako tokom jučerašnjeg dana isporučeno više od 200 komada crnogorskim zdravstvenim institucijama. Kako je velika potreba za vizirima svi su se angažovali i ističu da je “svaka ruka koja zna da koristi ovu tehnologiju potrebna i dobrodošla”.

Tokom rada na vizirima
Tokom rada na vizirima

“Cilj je da u ovom trenutku pomognemo najizloženijima i najbitnijima u borbi protiv virusa, a to je medicinsko osoblje. Zato je jako bitno da svi radimo u ovu svrhu jer je potreba velika, a želimo svima da izađemo u susret. Svaka ruka koja zna da koristi ovu tehnologiju je potrebna. Kompjuterski se radi i obrađuje 3D model koji se kasnije povezuje sa štampačem koji ga izrađuje, a na kraju ga upotpunimo prozirnim folijama. Nakon što prođe kontrolu vizir ide u ruke zdravstvenih radnika”, kažu sagovornici “Vijesti” i dodaju i da je od ogromne važnosti da “budemo zajedno u ovom procesu i dijelimo iskustvo i progres jer nam to omogućuje da brže i efikasnije radimo”.

“Nije vrijeme za samostalno djelovanje i borbu ko je jači jer samo na ovaj način možemo učiniti konkretne korake i stvarno pomoći onamo gdje treba”, ističu oni što objašnjava njihovu želju da se ne identifikuju pojedinačno.

Za kraj razgovora poručuju:

“Građani Crne Gore, i mi iz 3D soba vas molimo da ostanete doma. Pomognite da ovo sto prije prođe i da se medicinsko osoblje što prije vrati svojim porodicama... Ostani doma!”.

3D tehnologija je naša sadašnjost i obavezna literatura

Na pitanje koliko je ova tehnologija poznata Crnogorcima, sagovornici “Vijesti” odgovaraju da je sada pravo vrijeme da se to shvati kao lektira.

“Do skoro smo govorili o 3D tehnoligiji koja je bitna jer je naša budućnost, a sada se pokazuje koliko je ona bitna jer je naša sadašnjost. Nikada u svijetu nije u isto vrijeme radilo ovoliko 3d štampača za istu svrhu - zajedničku borbu”, navode oni i poručuju svima:

“Sada već kao obaveznu literaturu preporučujemo online obrazovanje o 3d štampi i novim tehnologijama. Jasno je koliko je bitno i primjenjivo u ovim sedmicama kada vlada ‘uradi sam’ princip”.

200 i više vizira napravljenih od providne PETG folije 0.5mm i lastike, a pomoću 3d štampača, dostavljeno je juče zdravstvenim ustanovama u državi

Galerija

Bonus video: