Tokom radova na metrou u Rimu otkrivena kuća iz 2. vijeka - Vijesti.me
ARHEOLOŠKO BLAGO

Tokom radova na metrou u Rimu otkrivena kuća iz 2. vijeka

Arheološka nalazišta česta su u Rimu i ona se krive za odlaganje na izgradnji Metroa C, zloglasnog kao najskupljeg svjetskog podzemnog projekta, usporenog nestašicama novca i sporenjima između ugovarača radova i rimskih gradskih vlasti

metro Rim kuća
metro Rim kuća (Foto: Twitter.com)

Kuća koja datira iz vremena cara Hadrijana poslednje je arheološko blago otkriveno tokom iskopavanja nove linije rimskog metroa, objavili su u eksperti.

Ruševine "komandantove kuće" iz drugog vijeka Nove ere otkrivene su tokom rada na stanici metroa u centru grada Amba Aradam-Ipponio na liniji C rimskog metroa, gdje su arheolozi prije dvije godine takođe pronašli "senzacionalno" otkriće 1.800 godina stare vojne kasarne.

"Smatramo da je ovo kuća u kojoj je komandant kasarne živio i odmarao se nakon posla", izjavio je zvaničnik rimske agencije za očuvanje spomenika Franćesko Prospereti novinarima dok je stajao u kući od 300 kvadratnih metara, otprilike 12 metara ispod nivoa ulice, prenosi N1.

Kompletna građevina sa bogatim mozaicima i zidnim dekoracijama, kao i sa 14 soba, uključujući i kupatilo s podnim grijanjem biće prebačena kako bi se omogućio nastavak radova na metrou.

Kada se podzemni tuneli dovrše, arheološko otkriće biće vraćeno "gdje je bilo, kakvo je i bilo" kako bi se stvorila "sigurno najljepša stanica metroa u svijetu", kazao je Prospereti.

Prospereti je podsjetio na čuvenu scenu iz filma "Rim" Federika Felinija iz 1972. godine u kojoj se otkrivaju freske iz rimske palate tokom rada na tunelu za liniju metroa i nestaju kada se izlože spoljašnjem vazduhu.

"Zaboravite Felinija, ovo je stvarna stvar", kazao je on u šali.

Arheološka nalazišta česta su u Rimu i ona se krive za odlaganje na izgradnji Metroa C,  zloglasnog kao najskupljeg svjetskog podzemnog projekta, usporenog nestašicama novca i sporenjima između ugovarača radova i rimskih gradskih vlasti.

Izgradnja linije sa 30 stanica počela je 2007. predviđenim troškovima od tri milijarde eura.

Budžet je od tada porastao na 4,5 milijardi eura, obuhvatajući 21 operativnu stanicu i još tri koje će biti otvorene tokom naredne četiri godine.

Vodeća arheološkinja na lokaciji Amba Aradam-Ipponio, Rosela Rea, branila je čudovišno skupi projekat metroa, kao "izuzetno sredstvo saznavanja", rekavši da bi dublje kopanje rimskog podzemlja dovelo do novih značajnih arheoloških otkrića koja bi inače ostala skrivena, prenosi agencija dpa.


Najčitanije iz sekcije Vijesti