Tviter najbolje čuva privatnost

Twitter će braniti privatnost svojih korisnika i na sudu i u Kongresu, a njihove lične podatke neće otkrivati bez sudskog naloga. I ako ga dobije, prvo će o tome obavijestiti korisnika
0 komentar(a)
Tviter, Foto: Ilustracija
Tviter, Foto: Ilustracija
Ažurirano: 06.05.2013. 20:08h

Tviter je među 18 internet kompanija dobio najbolje ocjene za zaštitu privatnosti svojih korisnika.

Anketu je, kako piše T-portal, sprovela neprofitna američka organizacija Electronic Frontier Foundation (EEF), koja svake godine istražuje kakav je odnos velikih internet tvrtki prema privatnosti i transparentnosti.

EFF ispituje traže li kompanije sudski nalog za otkrivanje korisničkih podataka, obavještavaju li svoje klijente o zahtjevima vlade za podacima, objavljuju li izvještaje o transparentnosti, imaju li pravila za saradnju s vladinim agencijama i bore li se za zaštitu privatnosti svojih korisnika na sudu ili u američkom Kongresu.

Ove godine su testu podvrgnuli 18 poznatih internet firmi i rezultati su iznenadili.

Podbacili telekom operateri

Najgore ocijenjen je američki telekom operater Verizon, jer nije skupio nijednu od mogućih šest zvjezdica dok je Yahoo tek nešto bolji, koji bi na sudu branio prava svojih korisnika, i Apple i At&t, koji pravdu traže u američkom Kongresu.

Iznenađuje to da ni popularni Amazon, koji prikuplja velike količine osjetljivih podataka od svojih korisnika, nije ostvario dobre rezultate. Dobio je dvije zvjezdice samo zahvaljujući činjenici da bi se borio za pravo na privatnost svojih korisnika na sudu i u Kongresu. Na svemu ostalom još treba poraditi.

Za nijansu je bolji Facebook koji ipak zahtijeva sudski nalog, a i objavio je pravila za saradnju s vladinim agencijama na svojim web stranicama prema kojima ima pravo da otkrije identitet korisnika. Jednako lošim ili dobrim (zavisi kako gledate) ocijenjen je i tumblr.

Microsoft i Foursquare dobili su po četiri zvjezdice, dok su gotovo odličnu ocjenu, pet zvjezdica, zaradili Dropbox, Google i LinkedIn.

Twitter blista na vrhu

Jedine kompanije koje su dobile izvrsne ocjene i svih šest zvjezdica su američki provajder internet usluga Sonic.net i društvena mreža Twitter.

Twitter se često puta našao na udaru korisnika zbog hiljada resetovanih lozinki i hakerskih upada u pojedine račune, što ostaje izazov za narendi period.

Kada se radi o vladi, Twitter će braniti privatnost svojih korisnika i na sudu i u Kongresu, a njihove lične podatke neće otkrivati bez sudskog naloga. I ako ga dobije, prvo će o nalogu obavijestiti korisnika, a tek potom otkriti traženu informaciju.

"Drago nam je da su neke od kategorija na kojima insistiramo postale industrijski standardi", saopštili su u komentaru rezultata iz EFF-a ali ističu da i dalje ima mjesta za poboljšanje.

"U današnjem digitalnom svijetu pružaoci internet usluga služe kao čuvari naših najintimnijih podataka - od sadržaja e-mail poruke do naših porodičnih i društvenih veza. Politike koje te kompoanije prihvate ostaviće duboke i trajne posljedice na to može li pojedinac slobodno komunicirati internetom bez praćenja nekoga iz vlade", istaknuli su iz EFF-a.

Bonus video: