Uz biljni punjač baterija puna za sat i po

velin Aravena, jedan od kreatora E-Kaie, objašnjava kako trenutno rade na novom pristupu koji će omogućiti “još više energije” jer je početni prototip “namijenjen samo uređajima koji su mali potrošači”, poput LED osvjetljenja
98 pregleda 5 komentar(a)
biljni punjač
biljni punjač
Ažurirano: 07.06.2015. 19:59h

Troje mladih čileanskih inžinjera dizajnirali su punjač za mobilni telefon koji energiju uzima iz biljaka! Šest godina napornih istraživanja urodilo je plodom kada je dovršen prvi prototip, piše Instituto Manquehue.

E-Kaia, kako se projekat naziva, je prenosni uređaj koji prikuplja višak energije stvoren fotosintezom u biljkama. Zahvaljujući inteligentnom sistemu, ta se energija pretvara u struju. Za razliku od postojećih sličnih punjača kojima je potrebno oko stotinu kvadratnih metara biljaka da bi stvorili dovoljno struje da se napuni mobilni, E-Kaia treba samo jednu zdravu biljku.

Višak biljne energije hvata se u bio-strujni krug zakopan ispod površine, ali s izlazima na površinu koji mogu da dosegnu i do 5 V te 600 mA, a da se pri tome ne oštećuje biljka.

Te su specifikacije dovoljne da se baterija mobilnog uređaja napuni u svega sat i po. Iako detalji primijenjene tehnologije još nisu dostupni javnosti zbog zaštite patenta, projekt E-Kaia je do sada dobio brojne podsticaje na sajmovima inovacija i takmičenjima, što mu daje dodatni kredibilitet.

Evelin Aravena, jedan od kreatora E-Kaie, objašnjava kako trenutno rade na novom pristupu koji će omogućiti “još više energije” jer je početni prototip “namijenjen samo uređajima koji su mali potrošači”, poput LED osvjetljenja.

"Kako ne postoji ništa slično na svijetu, imamo mnogo mjesta za napredak i šanse da pomognemo planetu bez zagađivanja okoline”, pojasnila je Araven, istaknuvši primjenu njihovog proizvoda u razvoju samoodrživih parkova ili na mjestima s ograničenim pristupom električnoj energiji.

Bonus video: