Vakcina protiv ebole uspješno testirana na majmunima

Jedna injekcija vakcine omogućila je makaki majmunima "punu kratkoročnu zaštitu od ebole i djelimičnu dugoročnu zaštitu"
1 komentar(a)
Vakcina (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Vakcina (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.09.2014. 07:05h

Nova američka eksperimentalna vakcina testirana na majmunima omogućava "brzu i trajnu" zaštitu od ebole kod primata, navodi se u istraživanju objavljenom u nedjelju.

Nakon uspješnog testa kod životinja, uskoro se očekuje testiranje na ljudima.

Jedna injekcija vakcine omogućila je makaki majmunima "punu kratkoročnu zaštitu od ebole i djelimičnu dugoročnu zaštitu", zaključili su autori tog istraživanja u časopisu Nature Medecine.

Uz to, životinje koje su dobile dodatnu injekciju u sklopu novog plana vakcinisanja koji se istražuje, razvile su trajni imunitet.

Za autore tog istraživanja radi se o prvom dokazivanju trajne zaštite koju pruža vakcina protiv virusa ebole Zaire, viralne vrste koja je pokrenula epidemiju od koje je već umrlo više od 2.000 ljudi u zapadnoj Africi, prema podacima WHO-a, piše Hina.

Ako bude odobrena, ta vakcina će koristiti stanovništvu tokom epidemija i u slučaju profesionalne izloženosti u bolnici ili laboratoriju, kažu naučnici.

Američki institut za alergije i zarazne bolesti (NIAID) objavio je 28. avgusta da će test vakcine protiv ebole na ljudima početi početkom septembra.

Ekipa Nancy Sullivan iz istraživačkog centra NIAID je razvila vakcinu na temelju adenovirusa čimpanze nazvan "ChAd3" koji služi kao prenosnik koji isporučuje dijeliće genetskog materijala virusa ebole u ćelije vakcinisane osobe.

Ti fragmenti genetskog materijala nijesu zarazni, ali pomažu organizmu da nauči prepoznati virus ebole kako bi se od njega obranio. Testiranja na ljudima predstavlja prvu fazu procesa potvrđivanja vakcine, od ukupno tri.

Bonus video: