Vjetar uskoro drugi najvažniji izvor energije u Brazilu

Prema novim energetskim planovima brazilske vlade, kapaciteti za proizvodnju električne energije iz vjetra narasti će na 11.5 GW u odnosu na trenutno instaliranih 1.5 GW.
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.12.2011. 21:13h

Budući da je plan vrlo ambiciozno postavljen, lako bi se moglo dogoditi da energija dobijena od vjetra premaši količinu dobijenu u termoelektranama.Vjetar bi ovako postao drugi po veličini izvor električne energije u Brazilu, odmah nakon hidroelektrana.

Vlada Brazila je nedavno odlučila da odustane od izgradnje novih termoelektrana s obzirom na rastuće cijene nafte i biodizela. Industrijski lideri stoga nestrpljivo očekuju prvu aukciju za dodjelu prava za instalaciju minimum 6 GW novih kapaciteta vjetroelektrana do 2015. Cijene proizvodnje energije i konačne cijene za potrošače takođe bi trebale da dožive postepeni pad zahvaljujući novim državnim dotacijama.

Prema navodima direktora brazilskog udruženja za energiju vjetra, Elbia Mela, cijena izgradnje vjetroelektrane u posljednjih je 7 godina pala za 70%, a vjetroelektrane dobijaju sve pozitivniji imidž u poređenju sa hidroelektranama koje uništavaju ekosistem i domorodačko stanovništvo Amazona.

Brazilski sektor vjetroenergije će skoro donijeti ekološki prihvatljivu energiju uz pristupačne cijene za krajnje potrošače. Uz nedavni pad cijena u solarnom sektoru, samo je pitanje vremena kada će slične šeme obuhvatiti i druge obnovljive izvore energije u brzorastućoj brazilskoj privredi.

Bonus video: